Анализатори очакват обръщане на негативната тенденция на пазара на смартфони в Европа

Последното проучване на Canalys показва, че доставките на смартфони в Европа (с изключение на Русия) са намалели с 6% на годишна база до 32 милиона през третото тримесечие на 2023 г. Въпреки че през третото тримесечие се наблюдава десетото поредно тримесечие на годишен спад, има признаци на нарастващо търсене с наближаването на 2024 г.

Samsung запазва първото си място с 35% пазарен дял, въпреки че доставките ѝ са намалели с 6% на годишна база. Apple заема второ място с 22% дял и спад от 13%, частично компенсиран от силното представяне на iPhone 15.

В случая на Apple спадът ѝ се дължи основно на бързото намаляване на доставките на по-стари модели в сравнение с Q3 2022, посочват анализаторите от Canalys. Спадът при Samsung се отдава на серията от нисък клас A. Като цяло резултатите на Samsung и Apple показват устойчиво търсене на най-новите премиум устройства, дори когато сегментът на високия клас започна да се свива.”

Xiaomi се радва на силен ръст в Централна и Източна Европа с моделите Redmi и Redmi Note 12. Motorola продължи напредъка си в Европа и увеличи доставките си с 30% на годишна база, за да постигне най-доброто си тримесечно представяне като част от Lenovo. TCL допълни челната петица, като отбеляза 5% ръст на годишна база до 0,8 млн. броя.

Canalys прогнозира, че пазарът ще нарасне с 4% през 2024 г. Цикълът на обновяване на устройствата от среден клас, закупени през 2020 г. и 2021 г., би трябвало да предостави възможност на доставчиците през първата половина на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *