Съоснователят на Xiaomi с рекордно дарение за университета в Ухан

Лей Джун, съосновател и главен изпълнителен директор на Xiaomi, направи рекордно дарение от 1,3 млрд. юана (183 млн. щатски долара) на своята алма матер, университета в Ухан. Това е най-голямото индивидуално дарение, правено някога на китайски университет и е доказателство за ангажимента на Лей Джун да насърчава образованието и иновациите.

Щедрото дарение, обявено по повод 130-годишнината на университета в Ухан, има за цел да насърчи напредъка в ключови академични дисциплини. Средствата ще бъдат стратегически разпределени в подкрепа на фундаментални изследвания в шест основни области: математика, физика, химия, литература, история и философия. Освен това значителна част от тях ще бъдат насочени към научни и технологични иновации в областта на компютърните науки, което отразява корените на Лей Джун, който през 1991 г. завършва бакалавърска степен по компютърни науки.

Мотивацията за този дар е лична, като Джун описва дарението като “подарък за рождения ден” на своята алма матер, подчертавайки желанието си да допринесе за изграждането на изключителни инженери, учени и технологични предприемачи в Китай. Това чувство препраща към студентските години на самия Лей Дзюн, когато е получавал стипендия, вдъхвайки му ангажимент да се раздава в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *