A1 сподели интересни данни за дейността си у нас

В края на изминалата седмица имах възможност да съм част от много интересен семинар на А1 България, в който от компанията споделиха доста интересни данни. На първо място Ookla, организацията зад популярното решение за измерване на скоростта на мобилните мрежи Speedtest, връчи награда за най-бърза мобилна мрежа в България. От организацията отчитат Speed Score от 179.03 за мрежата на телекома (150.64 за Vivacom и 109.94 за Yettel).

Иначе A1 обяви, че 340 населени места у нас вече имат покритие с 5G Ultra технологията за същинска 5G мрежа с над 300 000 абонати. Отчита се 70% увеличение на обема на трафика на годишна база и 200% конкретно на 5G трафика. Максималната измерена скорост на трансфер в 5G е 1750 мегабита в секунда. Отбелязва се тенденция за прехвърляне на ресурси от 3G към 4G мрежата, както и фокус върху покритие по пътищата и в малките населени места.

От телекома споделиха също така, че изграждат българската част от трансграничния транспортен коридор свързващ България и Гърция, от София до Атина, като тя трябва да бъде завършена през 2025 г. Има също така разработки в областта на частни мрежи и 5G SA.

По време на събитието научихме и някои новости сред продуктите и услугите. Това включва предоставянето на неограничени мегабайти и всички телевизионни канали като бонус за потребителите след активиране през мобилното приложение Моят А1. Също така припомниха и за включването на възможност за добавяне на Netflix абонамент към потребителските планове. Също така полезна добавка е MAX видеотека за 1,99 лв. на месец след 1 месец безплатен период.

Значително място беше отделено на ИТ услугите за крайни клиенти, които предоставят от телекома. Има общо 90 предложения по отношение на киберсигурност, инфраструктура като услуга, бизнес софтуер и т.н. За целта се разчита на множество бизнес партньори сред големите технологични компании. А1 има много специалисти със специфични сертификации, които могат предоставят и поддържат услугите.

Компанията е и най-големият системен интегратор и доставчик на ИТ услуги в страната. Тя има също така собствено решение за защита от DDOS атаки, което се активира автоматично. Сред другите предложения са Web Application Firewall, Cyber Backup и A1 Penetration Testing.

Не липсват и интересни данни свързани с продуктите и аксесоарите предлагани от телекома. Така например А1 бележи 7% ръст на годишна база в продажбите на смартфони, което е впечатляващо на база на световното развитие на сектора. Има и оптимистична прогноза за продажбите през 2024 г. Най-много доставки са реализирани на модели от Samsung, следвана от Motorola, Apple, Xiaomi, Huawei, realme, TCL и Nokia. При смарт часовниците най-много продажби са на устройства от Huawei.

От декември телекомът ще предложи и един доста интересен телевизор, Kivi Kids TV, който е специално предназначен за детски стаи, като има опция за персонализиране на дизайна с блокчета, както и защитно покритие на екрана. Други нови продукти в портфолиото ще са портативната гейминг конзола Legion Go, продуктите на Sony PlayStation, включително новата Slim версия на конзолата, както и смартфонът Galaxy S23 FE.

Бяха засегнати и някои интересни теми свързано с регулаторния сектор, включително закупуване на нови честоти от военните (чрез тясна съвместна работа с телекома), системата BG ALERT, за която се уточнява, че е еднопосочен канал за комуникация при извънредни обстоятелства, а не беше пропусната и темата с придобиването на Булсатком от United Group.

Завършваме с новата благотворителна кампания, за която вече ви съобщихме и се надяваме и вие да подкрепите. Тя е в полза на Фондация Светулка за преобразуване на избрани детски отделения в страната. Новата кампания включва възможност за даряване през приложението, като телекомът удвоява дарената от потребителите сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *