Toyota ще разшири портфолиото си от електромобили в Европа

Toyota обяви, че ще увеличи гамата си от електрически автомобили в Европа до шест модела към 2026 г. и очаква дотогава тези автомобили да съставляват над 20% от продажбите на нови автомобили в региона.

Най-големият автомобилен производител в света по продажби заяви, че очаква до 2026 г. да продава над 250 000 автомобила с батерии годишно в Европа. Това е част от стратегията ѝ за бърз ръст в сектора.

Освен електрическия автомобил на батерии, който компанията продава в момента в Европа, и концепцията за компактен спортен автомобил (SUV), която вече показа миналата година, Toyota представи две нови концепции за модели, които планира да продава в региона по-късно това десетилетие.

Единият е концептуален електрически модел за малък SUV, който планира да пусне на пазара в Европа през 2024 г., а другият е концепция за спортен кросоувър, чието представяне е планирано за 2025 г., се казва в изявления на Toyota.

Toyota планира до 2026 г. да продава 1,5 млн. автомобила с батерии годишно в световен мащаб. Компанията е на пето място по общ пазарен дял на автомобилите в ЕС за 10-те месеца до октомври.

Автомобилите, задвижвани с батерии, представляват 1% от световните продажби на Toyota, които през първите 10 месеца на годината възлизат на около 8,5 млн. автомобила, включително тези на луксозната й марка Lexus.

Toyota също така заяви, че ще създаде бизнес звено, фокусирано върху водорода в Европа, тъй като се стреми да комерсиализира технологията чрез разработване на системи с горивни клетки и подкрепа за търговски партньорства за нея.

Информация от Toyota и Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *