Volkswagen: Шофьорите искат повече физически бутони вместо сензорни

Сензорните бутони невинаги са добра идея – особено в автомобилите. Забелязан от Autocar в градското студио на Volkswagen в Копенхаген, ID. 2all вече има леко обновен интериор, като най-забележителната промяна е връщането на физическите бутони под централния сензорен екран. Според интериорния дизайнер на марката Дариус Ватола това ще бъде “нов подход за всички модели”, основан на “скорошната обратна връзка от клиентите” – особено от тези в Европа, които са искали “повече физически бутони”.

В интервюто за Autocar при представянето на Tiguan през юни главният изпълнителен директор на Volkswagen Томас Шефер вече призна критиките на клиентите относно прекомерното разчитане на сензорните бутони – именно при Golf Mk8 и ID.3, да не говорим за същата тенденция в цялата автомобилна индустрия. Изпълнителният директор стигна дотам, че заяви, че по-ранният подход, който е бил силно зависим от докосването – одобрен от неговия предшественик Херберт Дийс – “определено е нанесъл много щети” по отношение на лоялността на клиентите.

ID. 2all е базиран на обновената платформа MEB Entry на Volkswagen и разполага с двигател с мощност 223 к.с., който може да развие 62 км/ч за по-малко от седем секунди. Що се отнася до пробега, този автомобил очевидно може да измине до 280 мили с едно зареждане, но това е с по-голямата и усъвършенствана 56kWh батерия вместо с базовата 38kWh версия. Очаквайте този концептуален електромобил да струва под 25 000 евро когато се появи като сериен модел в Европа през 2025 г. Компанията също така наскоро се подигра с ID. 2all SUV, който е описан като “брат на ID. 2all”, но той ще се появи на пазара едва през 2026 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *