Проучване на Huawei показва, че за българите здравето е важно, но спортът е рядкост

Резултатите от европейското здравно проучване на Huawei за 2023 г. показват висок интерес към подобряване на физическото здраве от страна на българите, но също така слаб интерес към спортуването. Част от инструментите, които българите смятат, че биха могли да им помогнат са умните часовници, с които да проследяват показатели, свързани със здравето.

Общо 85% от запитаните имат интерес към поддържането на физическото си здраве, а 80% осъзнават, че начинът на живот влияе върху здравето. В същото време едва малко над половината българи са доволни от физическото си здраве, а най-проблемните теми са свързани с тялото и нивото на спортуване. Удовлетворени от нивото на мазнини в тялото си са 36% от запитаните, от изгорените калории – 37%, а от представянето си в спортни активности само 38%.

Въпреки ниската удовлетвореност само 37% от българите правят упражнения редовно, а едва една трета от сънародниците ни спортуват редовно. Това лесно обяснява тревожните данни за индекса на телесната маса (BMI), които отчита проучването. Въпреки че това не е най-прецизният индикатор за здравословно тегло, според него над половината българи имат проблеми с теглото, като 20% се класифицират като затлъстели, а други 31% с наднормено тегло.

България е на второ място по брой хора, които твърдят, че изглеждат чудесно – 45%, водена само от Турция, където 48% от респондентите харесват външния си вид. За 45% от хората у нас една от основните причини да искат да променят здравните си навици е именно желанието да изглеждат по-добре. И в това отношение само в Турция повече хора – 47%, казват същото.

Каквито и да са мотиваторите за промени, добрата новина е че почти всички запитани, или 94%, искат да направят такива. Една от първите стъпки към тези промени за близо 90% от българите е проследяване на здравните показатели, като 64% отбелязват, че биха си купили умен часовник, който да им помогне в това начинание.

Измерителите, на които българите дават основен приоритет, са свързани със сърдечното здраве, като кръвното налягане и пулсът са най-често споменавани. Над 80% от българите смятат, че проследяването на здравните показатели може да послужи като мотивация за по-здравословен начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *