Първият електромобил на Xiaomi е факт – SU7

Xiaomi представи своя първи електрически автомобил и анонсира целта си да стане един от петте най-големи автопроизводители в света. Седанът, наречен SU7, като SU е съкращение от Speed Ultra, е модел, който изпълнителният директор Лей Джун определи като разполагащ с “супер технология за електрически мотор” със способност за ускорения по-бързи от тези на колите на Tesla и електромобилите на Porsche.

“Като работим усилено през следващите 15 до 20 години, ние ще станем един от петте най-големи автопроизводители в света, стремейки се да подигнем целия автомобилен промишлен сектор на Китай,” заяви Джун по време на представянето.

SU7 също се очаква да бъде привлекателен за клиентите поради общата си операционна система с популярните телефони и други електронни устройства на Xiaomi. Водачите му ще имат достъп до съществуващия портфейл от мобилни приложения на компанията.

SU7 ще бъде предлаган в две версии – с обхват на шофиране до 668 км с едно зареждане и друга с обхват до 800 км (SU7 Max с два електромотора и задвижване на всички колела). В сравнение, Tesla Model S има обхват до 650 км. Цената още не е обявена. Лей каза, че разходите ще бъдат “наистина високи, но такива, че всеки ще счита, че са оправдани.”

Лей заяви, че той разполага с бърза зареждаща способност при ниски температури и е оборудван със съвременна технология, позволяваща му да разпознава препятствия при трудни условия като падащ сняг. Той също така каза, че автономните възможности за шофиране на автомобилите на Xiaomi ще бъдат водещи в индустрията.

Xiaomi се е обвързала да инвестира 10 милиарда долара в автомобилите през десетилетието и е едно от малкото нови участници на пазара на електромобили в Китай, които са получили одобрение от властите, които са били не склонни да увеличават предлагането. Колите ще бъдат произведени от дъщерната компания на държавния производител на автомобили BAIC Group в завод в Пекин с годишна мощност от 200 000 превозни средства.

Информация от Reuters и Xiaomi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *