Българската компания Nasekomo привлече инвестиции в размер на 8 млн. евро за внедряване на нови технологии

Биотехнологичната компания Nasekomo обяви успешното приключване на кръг на финансиране от Серия А, осигурявайки 8 млн. евро капитал за растеж. Инвестицията на Invenio Partners, частен капиталов фонд, фокусиран върху региона на Югоизточна Европа, заедно с други частни инвеститори, идва само месец след стратегическото партньорство на Nasekomo със Siemens.

Nasekomo ще използва значителния капиталов ресурс, за да постави началото на изграждането на широка мрежа от фабрики за биоконверсия на насекоми, създадени чрез франчайз модел в цяла Европа, с поглед към други континенти в близко бъдеще. След индустриалния демонстрационен център на Nasekomo в близост до София, през 2025 г. компанията планира откриването на втора производствена база, като тя също ще бъде в България, в партньорство с местен предприемач.

Мисията на компанията е да играе централна роля в индустриализацията на отглеждането на насекоми за висококачествено производство на протеини, което ще отговори на глобалното търсене на протеини и на предизвикателствата с достъпа до храна и проблемите с устойчивостта в производството на фуражи. Добивът на протеин от насекоми е устойчива алтернатива, която прилага модел на кръгово производство, насърчавайки практиките на кръгова икономика в земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

Основателите се стремят да бъдат пионери в патентовани роботизирани технологии, подпомагани от изкуствен интелект (AI), които да революционизират производството на фуражи чрез доставяне на по-висококачествен, устойчиво произведен протеин, съобразен с динамичните нужди на глобалното земеделие и животновъдство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *