Microsoft вече е с капитализация от 3 трилиона долара

Microsoft достигна пазарна капитализация от 3 трилиона долара за първи път в 48-годишната си история. Това е втората компания след Apple, която достига тази оценка, след като акциите на Microsoft се повишиха с 1,5% по време на търговията на NASDAQ в сряда.

Apple за първи път достигна пазарна капитализация от 3 трлн. долара преди две години, повече от година след като през 2020 г. надхвърли границата от 2 трлн. долара. През последните седмици Microsoft и Apple си разменят местата за най-ценна компания в света, като по-рано този месец Microsoft за кратко изпревари Apple.

Акциите на Microsoft се покачват през последните месеци, тъй като компанията продължава да се възползва от позитивите, които носи секторът на изкуствения интелект. Миналата година Microsoft обяви цените на своята услуга Copilot за Microsoft 365, като инвеститорите реагираха с осезаем скок в цената на акциите. През последните месеци компанията не е забавила темпото на обявяване на ИИ, като почти всяка седмица представя нови функции и продукти.

През последните пет години цената на акциите на Microsoft се е променила от 107 долара през януари 2019 г. чак до сегашната си цена от около 404 долара.

Информация: The Verge

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *