Ревю: Xiaomi Watch 2 Pro – стилен и функционален умен часовник

Смарт часовниците преминаха през своеобразен ренесанс през последните години, като стават все по-добри и функционални. Разбира се тук има различни сегменти от устройства, включително и такива с пълнофункционални операционни системи. Сред утвърдените и популярни платформи в това направление е Wear OS от Google, която е в основата и на модела от настоящото ревю – Xiaomi Watch 2 Pro LTE.

В случая устройството ми беше предоставено от Yettel, като то е сред актуалните предложения на телекома. Освен това моделът разполага с eSIM възможности, а доста подходящо приложение тук е услугата multiSIM. Благодарение на нея е възможно използването на един номер едновременно на смартфон и смарт часовник. Устройствата споделят един абонаментен план, като месечната такса на multiSIM е 4.99 лв. Ето и предложението на Yettel за Xiaomi Watch 2 Pro.

Премиум дизайн

Xiaomi Watch 2 Pro има доста изискан дизайн с висококачествена изработка. Това включва метална конструкция от неръждаема стомана с релефен безел и в случая с кафява кожена каишка. Има и версия в черен цвят с гумирана каишка.

Отдясно на корпуса са позиционирани общо три бутона, два нископрофилни и въртяща се коронка. Те служат за системна навигация и бърз достъп до приложения и функционалности. В долната част са сензорите, като има лека издатина в тази зона. Там са също така и пиновете за зареждане.

Часовникът е със сертификация за водоустойчивост 5ATM, което го прави подходящ и за плуване. Размерите са 47.6 х 45.9 х 11.8 мм при тегло 54.5 гр.

Качествен екран, добра производителност и оптимална свързаност

Xiaomi Watch 2 Pro има AMOLED екран с диагонал 1.43“, резолюция 466 x 466 пиксела, гъстота на пикселите 326 пиксела на инч и яркост до 600 нита. Екранът е с много добри свойства и винаги отчетлива картина.

Сравнително високата резолюция позволява адекватното разглеждане на съдържание. Сензорното отчитане също е на ниво. Има функционалности като Always On Display и автоматична яркост. Разбира се има избор от много циферблати, включително и опция за изтегляне на такива.

Моделът използва чипсет Snapdragon W5+ Gen 1 и 2GB RAM. Това позволява плавната работа на интерфейса и приложенията. Поне за времето, в което използвах модела не забелязах проблеми в това отношение. Часовникът разполага с пълен набор по отношение на свързаността. Това включва Wi-Fi, 4G LTE (в тази версия), Bluetooth и NFC за безконтактни плащания. За точно проследяване на тренировки има двубандова GNSS система.

Часовникът позволява провеждането на разговори, както самостоятелно (чрез eSIM), така и през свързания телефон. Издръжливостта с един заряд на батерията е до 55 часа, а зареждането отнема около 45 минути. Именно ограничената издръжливост на батерията е основният минус на този тип пълнофункционални часовници.

Софтуер и функционалности

Xiaomi Watch 2 Pro използва операционна система Wear OS от Google. Така имате много възможности тъй като получавате достъп до магазин за разнообразни приложения. Сред тях са Google Maps за навигация, Google Wallet за безконтактни плащания, Google Assistant за гласови команди и много решения на трети страни. Това е един от големите плюсове на платформата и може да ви е от полза в ежедневието.

Системата предлага бърз достъп до известия с опция за реакция и отговор на някои от тях, както и до основните настройки и то с едно плъзгане на пръста. Винаги можете бързо да видите също прогнозата за времето, да ползвате будилник, хронометър, календар, фенерче и др.

Xiaomi Watch 2 Pro поддържа над 150 спортни режима, с което можете да проследите ежедневните си тренировки. По отношение на измерваните здравни параметри има следене на пулса, нива на кислород в кръвта, качество на съня, температура на кожата, стрес и отчитане на менструален цикъл. Часовникът може да провежда и биоелектричен анализ за измерване телесния състав, което е интересна добавка.

Заключение

Актуалният смарт часовник на Xiaomi е класно попълнение с висококачествена изработка. Освен това обаче моделът предлага отличен екран, адекватна производителност и ползите от операционната система Wear OS. Разбира се не може да получите много продължителна издръжливост на батерията.

Часовникът също така може да проследява разнообразни типове тренировки и здравни параметри, а това го прави доста добро решение за ежедневието. LTE вариантът също така разполага с eSIM възможност за самостоятелен достъп до мобилна мрежа и директни разговори, дори без свързан телефон.

В свободна продажба часовникът е с цена около 530 лв. за Bluetooth версията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *