Големите европейски телекоми искат промени на регулациите в сектора

Главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom (DT), Orange, Telefonica и Vodafone Group настояха за промени в нормативната уредба по време на съвместния си панел в рамките на Мобилния конгрес в Барселона. Миналата година те поискаха мерки за справедливо разпределение на честотния спектър, а кампанията им беше подкрепена от браншови групи, сред които GSMA и ETNO, както и от европейския комисар по въпросите на вътрешните пазари Тиери Бретон.

Тази година лидерите на четирите призоваха за спешни промени в нормативната уредба, тъй като Европа изостава от други региони по отношение на цифровите иновации, инвестициите и инфраструктурата. Според Тим Хьотгес от DT 60% от европейските оператори не печелят достатъчно, за да покрият капиталовите си разходи за инвестиции. Хосе Мария Алварес-Палете от Telefónica заяви, че в Европа има недостиг на инвестиции в размер на 200 милиарда евро.

Главният изпълнителен директор на Orange Кристел Хейдеман заяви, че Европейската комисия е показала някои признаци на готовност за промяна. По-рано този месец тя одобри плана на Orange да придобие MasMovil в Испания и да го слее с испанската си компания.

Европейската комисия сигнализира, че е отворена за сливания в европейски телекоми, с което да се подпомогне финансирането на изграждането на 5G и оптични мрежи. Този ход представлява обрат спрямо предходната позиция. Така ще се сложи край на спорните политики срещу сливания.

Маргерита Делла Валие от Vodafone подчерта, че операторите са готови да “изиграят своята роля”, но “се нуждаят от ново споразумение”. Тя изтъкна проблемите, свързани с разпределението на радиочестотния спектър, лицензите и консолидацията на пазара.

В отделна реч комисар Бретон представи планове за различен подход към разпределението на мобилния спектър. Tой предложи спектърът да се предоставя на оператора, който се ангажира с най-бързото изграждане на съответната мрежа, а не на този, който предложи най-висока цена.

Бретон заяви, че цяла Европа трябва да възприеме една и съща политика за предоставяне на радиочестотен спектър в интерес на достъпността и бързината и да “създаде истински цифров единен пазар. В перспектива той заяви: “По отношение на 6G не можем да си позволим да се сблъскаме със забавяния в процеса на лицензиране на радиочестотния спектър с огромни разлики във времето между държавите членки. Не можем да допуснем същия резултат като при 5G, където процесът след осем години все още не е приключил.”

Бретон заяви, че са необходими 200 млрд. евро само за да се завърши внедряването на 5G през следващите около пет години. От известно време той призовава за повече частни инвестиции в комуникационната инфраструктура на Европа.

Информация от Mobile Europe и Mobile World Live

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *