Майкрософт и Бош изследват нови възможности за по-сигурно шофиране с ИИ

Бош възнамерява да използва генеративния ИИ за по-нататъшно усъвършенстване на функциите на автоматизираните автомобили. За тази цел заедно с Майкрософт проучват възможностите за колаборация за използване на генеративния ИИ.

Очакванията са, че генеративният изкуствен интелект ще позволи на превозните средства да оценяват ситуациите и да реагират адекватно, за да се повиши безопасността на участниците в пътния трафик. Повече сигурност на пътя е и желанието на 60% от анкетираните в тазгодишния Tech Compass – световното представително проучване на Бош за технологиите и изкуствения интелект.

Двете компании очакват, че колаборацията ще изведе изпълнението на функциите за автоматизирано шофиране на следващото ниво. Те смятат, че генеративният ИИ ще повиши комфорта в автомобилите и ще осигури по-голяма безопасност за всички участници в движението. За постигането на тази цел ще се използва цялостното разбиране за превозните средства и специфичната експертиза в областта на ИИ за автомобилите, както и достъпът до данни от автомобилните сензори за захранване на генеративния ИИ.

Съвременните системи за подпомагане на водача могат да откриват хора, животни, предмети и превозни средства, но в близко бъдеще генеративният ИИ ще съдейства да се определи дали дадена ситуация потенциално може да доведе до инцидент. Изкуственият интелект използва огромно количество данни, за да обучи системите за автоматизирано шофиране, така че те да правят по-добри заключения. Например, дали предметът на пътя пред вас е найлонова торбичка или повредена авточаст. Тази информация може да се използва или за директна комуникация с водача – например чрез предупреждение – или за стартиране на подходящи маневри, като спиране с включване на аварийните светлини.

Tech Compass 2024 показва, че 64% от анкетираните смятат, че ИИ е технологията с най-голямо значение за бъдещето. За сравнение едва 41% от анкетираните са били на това мнение само преди година.

Бош вече прилага генеративния ИИ в много области – от производството до ежедневните офис дейности. Освен с Майкрософт компанията работи с още няколко партньора, сред които са AWS, Google и Aleph Alpha. Миналата година подразделението за рисков капитал на Група инвестира в компанията за изкуствен интелект Aleph Alpha, като беше обявено, че сътрудничеството със стартъша е за намиране на нови случаи на приложение както за служителите си, така и за клиентите.

В следствие на това Бош представи базирано на ИИ разпознаване на говор, като чатботът разбира и отговаря на обаждания за сервиз с помощта на езикова обработка, като разпознава и диалекти, акценти и интонации. До 40% от повикванията могат да бъдат обработени и разрешени автоматично; за по-сложни заявки ботът предава цялата необходима информация на служител на сервизен център, който незабавно поема случая.

Експертите по ИИ на Бош в момента работят върху над 120 специфични приложения, които новите модели на ИИ създават за служителите и клиентите на компанията. Приложенията включват генериране на софтуерен програмен код, както и мощни чатботове и гласови ботове за съпорт на техниците и за взаимодействие с потребителите. Сред тях е и AskBosch, вътрешната търсачка, подпомагана от ИИ, стартирала в края на 2023. Тя предлага по-бърз достъп на естествен език до голямо разнообразие от източници на данни – например, информация, разпръсната из интранет.

Генеративният изкуствен интелект осигурява и по-голяма скорост в производството: в пилотните проекти в два завода на Бош в Германия генеративният ИИ създава синтетични изображения с цел разработване и мащабиране на ИИ решения за оптичен контрол и оптимизиране на съществуващите ИИ модели. След успешно пилотно прилагане услугата за генериране на синтетични данни ще бъде предложена на всички локации на Бош.

През 2019 Бош стартира програма за обучение, насочена към скоростно запознаване на 30 000 служители с темата за ИИ. До сега около 28 000 служители са взели участие в програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *