Срив на продажбите на iPhone в Китай за сметка на Huawei

Докато Apple има силни и стабилни позиции в САЩ и Европа, същото не може да се каже за Китай. Производителят изпитва затруднения на най-големия пазар на смартфони в света, като продажбите са спаднали с 24%.

Според Counterpoint продажбите на iPhone са спаднали драстично (с 24%) през първите шест седмици на 2024 г. В същото време пазарът там се е свил със 7%. Въпреки това изглежда, че местните марки, като vivo и OPPO, са успели да заемат водеща позиция, като са се насочили към бюджетния сегмент.

От своя страна Apple положи усилия да насърчи продажбите, като предложи редки отстъпки в своя онлайн магазин през януари. Някои онлайн търговци дори намалиха цените на iPhone с до 180 USD. Независимо от това, пазарният дял на Apple в крайна сметка все пак падна под 16%, в сравнение с 19%.

В същото време HUAWEI, основният конкурент на Apple в сегмента на премиум смартфоните в Китай, отбеляза забележително увеличение на продажбите с 64% през същия период от време. Съобщава се, че възходът на HUAWEI се дължи на успешното пускане на Mate 60 Pro. Благодарение на това, което се смята за вълна от патриотични покупки, делът на HUAWEI е нараснал от 9,4% на 16,5% на китайския пазар.

Освен това агресивното ценообразуване от страна на местни марки като OPPO, vivo и Xiaomi в сегмента на средния клас може да доведе до допълнително свиване на продажбите на Apple.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *