Xiaomi Smart Band 8 Pro е моден аксесоар и фитнес спътник

Освен със смартфоните си, Xiaomi придоби значителна популярност с фитнес гривните в серията Smart Band. Тези носими джаджи са достъпни и предлагат основни функционалности за проследяване на здравни и фитнес параметри.

Устройствата еволюираха значително през изминалите години, достигайки до модела, който разглеждаме в настоящия материал. Става дума за Smart Band 8 Pro, която съвсем спокойно може да мине и за моден аксесоар с изискания си дизайн и голям правоъгълен екран.

Дизайн

Xiaomi Smart Band 8 Pro е с много приятен дизайн с тънък корпус при дебелина от 9.99 мм. Наличен е голям правоъгълен AMOLED екран с покритие от плоско стъкло защитено с Gorilla Glass 3. Корпусът е водоустойчив, което го прави подходящ и за плуване, а освен това е изработен от фибрен полимер със специално покритие. Страничната рамка е с извивка и с полирано покритие.

Конкретният вариант, с който разполагах за тест идва със светлосива TPU каишка и сребрист корпус, но има и версия в черно с черна каишка. Заложено е на система за лесна смяна на каишките. Няма хардуерни бутони, а в долната част има зона със сензори.

Основни характеристики:

Дисплей: 1.74“ AMOLED, 336 x 480, 336PPI
Материали: Gorilla Glass 3, корпус от нишков полимер + NCVM
Свързаност: GPS GNSS, Bluetoot 5.3
5ATM водоустойчивост
Сензори: Сензор за сърдечен ритъм (със сензор за кислород в кръвта), акселерометър, жироскоп, сензор за околна светлина
Системни изисквания: Android 8.0 или по-нов, iOS 12 или по-нов
Размери: 46 x 33.35 x 9.99 мм

Екран и функционалност

Екранът е с AMOLED панел с диагонал 1.74 инча, резолюция, 336 x 480 пиксела и яркост до 600 нита, което е повече от достатъчно за всякакви ситуации. Дисплеят се активира при повдигане на ръката, но има възможност за постоянно включен екран, което разбира се намалява издръжливостта на батерията. Сред останалите свойства са още честота на опресняване до 60 херца, възпроизвеждане на 16.7 млн. цвята и гъстота на пикселите 336 пиксела на инч.

Възпроизвежданите цветове са наситени, а нивото на контраст е добро. Възможно е ръчното регулиране на яркостта или това може да става автоматично. За защитата на екрана е заложено на покритие Gorilla Glass 3.

Наличен е голям набор от циферблати, които лесно се заменят през приложението на смартфона, като някои са директно на гривната. Заложено е на софтуерната платформа собствена разработка на компанията, която е оптимизирана за този тип екран и показва повече информация. Работата със системния интерфейс е лесна и бърза.

С часовника можете да управлявате музикалния плейбек на телефона си, а и да го откриете ако е с активна връзка. Сред наличните функционалности са още аларма, таймер, хронометър, фенерче, показване на времето, както и напомняния от календара. През приложението Mi Fitness можете да задавате и няколко различни уиджета с различни комбинации от показатели/информационни карти. Моделът разбира се показва известията, които получавате на телефона си.

Тренировки, здравни показатели и батерия

Налични са очаквани опции за следене на здравни показатели. Това включва целодневно измерване на пулс и нива на кислород в кръвта, качество на съня, нива на стрес и напомняния за женския менструален цикъл. Има известия за прекалено висок или нисък пулс, както и за ниски нива на наситеност на кръвта с кислород. Добавени са и дихателни упражнения за намаляване на стреса.

Часовникът може да проследява над 150 вида тренировки и има вградени курсове за бягане, като за точното проследяване се разчита на GNNS система за позициониране. Някои режими включват и анимирани насоки за загрявка и след приключване за разтягане на мускулите. Водоустойчивостта е 5ATM, което означава, че можете да проследявате и плуване.

Управлението на Smart Band 8 Pro се осъществява през приложението Mi Fitness, като от там можете да задавате различните желани настройки на часовника и да следите данните от сензорите. В приложението се показват и записите при тичане на открито, като те се визуализират на карта с много данни.

Издръжливостта с един заряд при стандартно натоварване е до 14 дни при стандартна работа или 6 дни с Always On Display. Зареждането става безжично чрез включена в комплекта магнитна поставка и по данни на компанията отнема около 80 минути.

Заключение

Цената на Smart Band 8 Pro е около 170 лв., като тя се предлага в два варианта, със сребрист или черен корпус и съответната каишка. Моделът е елегантен и с отлична изработка, като определено може да се причисли и като моден аксесоар, подхождайки на различни стилове.

Налични са разнообразни циферблати, много възможности за отчитане на тренировки, както и основни здравни показатели. Освен това има и дълга издръжливост с един заряд, до 14 дни, което е доста освобождаващо. Добавен е и много качествен екран с отлични свойства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *