Ето как Nissan ще се конкурира с китайските производители на електромобили

Nissan планира да намали разходите за производство на своите електромобили с 30%, като японският автомобилен производител се насочва към нови партньорства и производствени методи, за да се противопостави на нарастващата заплаха от страна на китайските си конкуренти.

Nissan, който има алианс с френската Renault и партньорство с Honda, се бори да създаде рентабилни превозни средства, задвижвани с батерии, на достъпни цени. След месеци на забавяне Nissan публикува в понеделник бизнес план със стратегия имаща за цел да повиши годишните продажби с 1 млн. бройки до края на финансовата 2026 г.

Съгласно плана Nissan ще пусне на пазара 30 модела през следващите три години, като около половината от тях ще бъдат електромобили и хибридни автомобили. В Китай тя ще пусне осем автомобила с “нова енергия” и ще започне да изнася автомобили, произведени на местно ниво, от следващата година. В Северна Америка цели да продаде 330 000 автомобила повече през фискалната 2026 г. в сравнение с 2023 г., а Индия ще се превърне в ключов център за износ на автомобили.

Производителят на автомобили ще се стреми също така да пусне на пазара електромобил, задвижван от твърдотелни батерии, през фискалната 2028 г. До 2030 г. Nissan планира разходите за производство на електромобили да се изравнят с тези за традиционните автомобили с двигатели с вътрешно горене.

През февруари Nissan намали годишната си цел за продажби за фискалната година, приключваща през март, от 3,7 млн. на 3,5 млн. автомобила, поради по-слабите от очакваното продажби в Китай, САЩ и Европа.

Информация от Financial Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *