Първият електромобил на Xiaomi изглежда като отличен конкурент на Tesla

Преди около месец успяхме да видим първия елекотрмобил на Xiaomi SU7 в рамките на Мобилния конгрес в Барселона. Още тогава моделът направи отлично впечатление с изискания си дизайн и красиви черти.

В четвъртък беше и официалния дебют на автомобила в Китай, като изглежда той се изправя срещу един от най-популярните електромобили на Tesla, а именно Model 3. SU7 обаче идва с по-ниска цена и по-добри параметри.

SU7 ще се предлага в три модела: SU7, SU7 Pro и SU7 Max. Базовият модел SU7 ще бъде пуснат в продажба в началото на април в Китай за 215 900 китайски юана (~29 903 долара), което е с близо 9000 долара по-евтино от Model 3 на Tesla, докато версиите Pro и Max ще бъдат на цени съответно 245 900 юана и 299 900 юана.

На вече пренаситения китайски пазар на електромобили Xiaomi цели да се открои чрез бързо мащабиране, предлагане на производителност на конкурентни цени и иновативна интеграция в екосистемата от продукти на Xiaomi чрез самостоятелно разработената от компанията операционна система Hyper OS за автомобили.

Досега Model 3 на Tesla е взел короната на най-продавания нов електрически седан в Китай, като предлага 567 км пробег на цена от близо 500 000 юана (базовият модел започва от 245 900 юана). Но с навлизането на Xiaomi на пазара нов претендент може да вземе короната.

Гигантът в областта на електрониката, превърнал се в производител на електромобили, твърди, че базовият модел има пробег от 700 км. с батерия с капацитет 73,6 kWh, Pro – 830 км. с батерия с капацитет 94,3 kWh, а Max – 810 км. с два двигателя и задвижване на всички колела.

Като се има предвид, че SU7 на Xiaomi предлага по-голям пробег на по-ниска цена, ще бъде интересно да видим как ще се справи SU7 на Xiaomi на такъв конкурентен пазар. В зависимост от успеха му у дома, може да видим SU7 да се появи на повече пазари.

Компанията създаде производствено партньорство с държавния автомобилен производител BAIC Group и за първи път показа седана SU7 – съкращение от Speed Ultra 7 – през декември. Доставките на моделите Standard и Max ще започнат в края на април, а на моделите Pro – в края на май.

Информация от Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *