20 години Gmail

Gmail стартира с едно сравнително семпло и шантаво прессъобщение преди 20 години. Услугата обещаваше 1 гигабайт място за съхранение, което беше прекалено много в онези времена. Пощата беше и безплатна, при наличието на платени алтернативи.

Малко след анонса на 1 април започнаха да се разпращат покани за реалната бета версия на Gmail. Пощата на Google преосмисли възможностите на пощенските кутии и се превърна в основна част от онлайн идентичността. Услугата вече има около 1,2 млрд. потребители – около 1/7 от световното население.

Нещото, което повечето хора си спомнят най-много за старта на Gmail, е безплатното място за съхранение. Това, което Google помни, е търсенето. “Ако се замислите за стойността, която Gmail предлагаше в началото, тя беше свързана със светкавичното търсене”, казва Иля Браун, вицепрезидент на Gmail в Google. На хората им беше омръзнало да управляват имейли, казва Браун. Спамът беше навсякъде, а мястото за съхранение на входящата поща беше малко. Трябваше постоянно да изтривате имейли, за да освободите място за нови. Гигантският лимит за съхранение на Gmail реши този проблем.

Но решението на Gmail въведе и нов проблем: сега имахте твърде много имейли. Тук се появиха уменията на Google в областта на търсенето. Ако никога не изтривате имейли, бързото и надеждно търсене е задължително.

През 2008 г. Google въведе теми, благодарение на които входящата поща на Gmail стана много по-причудлива от тази на конкуренцията. В средата на 2000-те години Gmail стана мобилен. Дори когато онлайн комуникацията се ускори с DM, груповите чатове и корпоративните инструменти за съобщения, повечето от тях се случиха около или извън Gmail. Електронната поща все още има своето място, но вече не е основният начин за комуникация.

Тъй като Gmail стана твърде бавен за ежедневна комуникация, електронната поща се превърна в “официален” канал за комуникация – място за нещата, за които трябва да имаш възможност за търсене и осезаеми записи. “Определено осъзнаваме, че Gmail е почти като идентичност. Почти като че ли той е ваш представител във външния свят”, казва Браун. “Как да помогнем на идентичността да се развива заедно с потребителите на [Gmail] с течение на времето? Все още нямаме решение, но сме мислили за това.”

“Искаме да помислим за различни приятни моменти, които не винаги са свързани със самата електронна поща”, казва Браун. “Понякога това са неща, които не е трябвало да правите, или неща, които ви помагат да направите нещо по-бързо”.

От The Verge

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *