Българска компания разработи иновативна система за управление на фотоволтаични паркове

Shelly Group и ECO Energy разработиха съвместно иновативна система за автоматизация на управлението на фотоволтаични паркове. Системата е съвместима с над 90% от инверторите, използвани в фотоволтаичните централи, и позволява на производителите, търговците и операторите на енергийната система да контролират множество слънчеви паркове и инвертори едновременно.

Търговците, производителите или оператора на преносната мрежа е нужно само да посочат часовете, през които производството трябва да бъде намалено. Разработеният от Shelly Group и ECO Energy продукт автоматично ограничава или прекратява производството на избраните или групата избрани фотоволтаични електроцентрали.

Интеграцията на системата не изисква модификация в инвертори, топологията на системата и комуникационните връзки, като управлението е изцяло софтуерно, за да се избегне физическото отделяне или внезапно спиране на системите, които биха могли да доведат до дефекти на оборудването.

Отдалеченото управление и контрол позволяват корекции в реално време и с възможност за увеличаване или намаляване на производството на даден обект или група обекти в диапазон от 0% до 100% от реалната мощност в бъдеще. Системата позволява да бъде автоматизирана спрямо борсовите цени за ден напред или за 15 минути, като следи почасово за обема произведена енергия и коригира работата на инверторите, за да не надвишат заявеното производство или при възможност да го увеличат по заявка на търговците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *