Ревю: Huawei FreeClip – слушалки като никои други!

Напълно безжичните слушалки станаха особено популярни през последните години. Това разбира се се дължи на засилената конкуренция между компаниите в тази сфера и постоянното развитие на устройствата, покривайки различни ценови сегменти. Въпреки голямото разнообразие обаче, те запазват сравнително стандартния си дизайн.

Сега при нас за настоящото ревю гостува най-новият модел на Huawei, който разчупва представата ни за този тип устройства. Става дума за FreeClip, напълно безжични слушалки от отворен тип (Open-fit), които приличат повече на обеци отколкото на безжични слушалки.

Иновативен дизайн

Именно дизайнът е отличителната черта на Huawei FreeClip, като те са част от инициативата на компанията Fashion Forward, с която се залага на отличителен външен вид на продуктите. Създаването им е плод на три години научноизследователска дейност. Всяка слушалка се състои от 3 основни части – Comfort Bean, Acoustic Ball и C-bridge. Визията е вдъхновена от бароковата естетика, като се следват естествените извивки на ушната мида. Заложено е на ергономично решение постигнато след тестове на данни от хиляди потребители.

Comfort Bean е под формата на бобено зърно и стои зад ушната мида, а акустичното топче е от вътрешната страна и насочено към ушния канал. Връзката е посредством C-bridge зона, която е гъвкава, но здрава (никел титан/Ni-Ti), като включва окабеляването необходимо за двете зони. Постигнато е оптимално балансирано тегло, общо по 5.6 гр. на слушалка, което е разпределено за удобство в двете зони и позволява безпроблемно носене за продължителни периоди от време.

Ако поставите слушалките правилно, дори няма да усетите, че ги носите. В същото време те са захванати здраво за ухото и няма опасност да изпаднат дори при по-интензивни тренировки например.

Най-интересното е, че няма значение коя слушалка слагате на различните уши, тъй като слушалките са симетрични – тоест не сте ограничени до това всеки път да гледате дали дясната слушалка отива в дясното ухо. Така можете бързо да ги сложите при входящо обаждане например. Дизайнът ги прави достатъчно елегантни за използване в офиса, фитнеса, но и навсякъде където ви потрябват.

Кутийката за съхранение и зареждане е с близка до овалната форма и включва USB Type-C порт за зареждане (поддържа се и безжично зареждане). Има също така светлинен индикатор и хардуерен бутон за сдвояване. Слушалките са устойчиви на пръски вода и прах, като имат сертификация IP54, което ги прави подходящи за използване по време на тренировка.

FreeClip се предлагат в традиционния и стилен черен цвят, както и в свежо лилаво.

Основни характеристики:

  • Размер на говорителя: 10.8 мм двойно-магнитен динамичен
  • Три микрофона на слушалка
  • Сензори: VPU/IMU/Hall/CAP
  • Размери: 22 x 15.65 x 10.34 мм, 5.6 гр (на слушалка)
  • Цвят: черен и лилав

Първи стъпки

FreeClip използват технология Bluetooth за безжично свързване към устройства – смартфони, таблети, компютри и т.н. Свързването става директно след отваряне на кутийката или през Bluetooth интерфейса на системата (сдвояване), както и чрез специалното приложение Huawei AI Life, което е налично в магазина за приложения AppGallery за Android и App Store за iOS/iPhone.

Чрез приложението ще можете да използвате всички възможности на слушалките. След като го стартирате отворете кейса на слушалките и ще видите модела на екрана, като имате опция за свързване. За ръчно свързване задръжте за няколко секунди хардуерния бутон на кутията.

Приложението показва и нивото на заряд на батериите на слушалките и кейса. Освен това има еквалайзер за избор на най-подходящите настройки според типа съдържание. Налична е и опция за откриване, ако са в обхват, чрез издаване на звук.

Слушалките поддържат двойна връзка. Това означава, че можете да ги свържете едновременно с два източника на сигнал от Android, iOS и Windows системи, както и да превключвате между тях. Управлението на свързаните устройства става в приложението AI Life.

Също така със съвместими смартфони на Huawei (EMUI 13 и по-нови) можете да свържете едновременно два чифта слушалки, така заедно с приятел или друг близък човек ще слушате едно и също съдържание.

Звук, функционалности и батерия

FreeClip постигат прилично, за този тип слушалки, качество на звука, но все пак не очаквайте чудеса. Заложено е на 10.8-милиметрови двойно-магнитни динамични говорители. Има също така поддръжка за кодеци SBC, AAC, L2HC и LC3. Разбира се тук го няма уплътняването от слушалките, които се поставят в ушния канал. За оптимално качество трябва да имате и съответното съдържание, а и устройство, което може да предаде сигнала подобаващо.

Изтичането на звук е ограничено (6 до 17 децибела) чрез система за обратни звукови вълни, вградена в акустичното топче, което означава, че звуците се предават директно в ушния канал.

Слушалките се справят добре при разговори, като успях да ги използвам в редица ситуации и от отсрещната страна съобщават за чист сигнал без неприятни ефекти. За това помага дълбоката невронна мрежа (DNN), която позволява отделянето на гласа от околните звуци. Разчита се общо на три микрофона във всяка слушалка, като един от тях е специализиран за премахване на шума от вятър.

Отвореният тип слушалки означава, че докато слушате музика или провеждате разговори ще можете да чувате и какво се случва около вас. Това открива много възможности за използване, включително в офиса, като можете да слушате музика и същевременно да говорите с колегите си. Освен това когато сте във фитнеса ще сте наясно какво се случва около вас и да провеждате разговори с околните.

Налични са три зони със сензори, които се използват за управление. Така например с двукратно почукване пускате/паузирате музиката и приемате/прекратявате обаждания. Освен това с трикратно докосване можете да пуснете следващата песен. Управлението на тези и други команди може да стане през приложението AI Life. Има и сензори, които отчитат дали носите слушалките и ако ги свалите се преустановява плейбека.

Новите FreeClip идват с доста издръжливи за този тип устройства батерии. Можете да разчитате на плейбек до 8 часа с едно зареждане и общо до 36 часа с включения в кейса за зареждане заряд. При разговори издръжливостта е съответно до 5 и 20 часа.

Зареждането на слушалките става за 40 минути, а на кейса кабелно за 60 минути (без слушалките). Кутийката поддържа и безжично зареждане като така зареждането отнема около 150 минути. За 10 минути зареждане получавате заряд за слушалките достатъчен за 3 часа плейбек.

Заключение

До 21 април включително FreeClip се предлагат в комплект с фитнес гривната Huawei Band 8 на препоръчителна цена от 399 лева в търговската мрежа на Yettel, Vivacom, Технополис, Zora, избрани партньори на дистрибутора Поликомп като Ozone.bg. Ardes.bg, Plesio и laptop.bg, и онлайн магазина на A1.

Слушалките определено са иновативни по отношение на дизайна и характеристиките си. Те са отличен моден аксесоар, доближавайки се доста до визията на обеци. Създаването им е резултат от дългогодишни проучвания, а резултатът са удобни слушалки, които пасват идеално и могат да бъдат носени безпроблемно в продължителни периоди от време.

Възможна е лесната комуникация с хората около вас дори когато слушате нещо. Има също така прилично качество на звука и можете да разчитате на отлично представяне при разговори. В комбинация с това отбелязваме много високи нива на издръжливост на батериите, включително до 8 часа плейбек с едно зареждане.

One thought on “Ревю: Huawei FreeClip – слушалки като никои други!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *