Microsoft има нов малък модел за изкуствен интелект – Phi-3

Microsoft пусна следващата версия на своя лек модел за изкуствен интелект Phi-3 Mini – първият от трите малки модела планирани от компанията. Phi-3 Mini измерва 3,8 милиарда параметри и е обучен върху набор от данни, който е по-малък в сравнение с големите езикови модели като GPT-4.

Той вече е достъпен в Azure, Hugging Face и Ollama. Microsoft планира да пусне Phi-3 Small (7 млрд. параметри) и Phi-3 Medium (14 млрд. параметри). Параметрите се отнасят до това колко сложни инструкции може да разбере моделът. Според компанията Phi-3 се представя по-добре от предишната версия и може да осигури отговори, близки до тези, които може да даде модел, 10 пъти по-голям от него.

В сравнение с по-големите си аналози малките модели с изкуствен интелект често са по-евтини за работа и работят по-добре на персонални устройства като телефони и лаптопи. Конкурентите на Microsoft също имат свои малки модели на ИИ, повечето от които са насочени към по-прости задачи като обобщаване на документи или помощ при кодиране. Gemma 2B и 7B на Google са подходящи за прости чатботове и работа, свързана с езика. Клод 3 Haiku на Anthropic може да чете плътни научни документи с графики и да ги обобщава бързо, а наскоро пуснатият Llama 3 8B от Meta може да се използва за някои чатботове и за помощ при кодиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *