А1 демонстрира непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция – 5G SEAGUL

А1 участва в проекта за непрекъсваеми 5G и роуминг услуги 5G SEAGUL заедно с WINGS ICT Solutions и COSMOTE Гърция. Резултатите от първата фаза на проекта бяха демонстрирани днес в района на ГКПП Кулата – Промахон от представители на партньорите.

Трите компании демонстрираха на живо различни сценарии на непрекъсваема 5G и роуминг свързаност, които ще допринесат за повишаване на безопасността на транспорта, автоматизацията и логистиката. А1 е първата телекомуникационна компания в България, която като участник в проект финансиран от ЕС, демонстрира непрекъсваема роуминг и 5G свързаност.

Практическите примери за използване на мрежите от пето поколение в граничните райони включваха VoLTE гласови разговори и видео разговори през Viber и видео стрийминг, провеждани от автомобил, движещ се от гръцка на българска територия и обратно.

Друга от демонстрациите показа на живо приложенията на непрекъсваемата свързаност при преминаване от 5G мрежата на COSMOTE в 5G ULTRA мрежата на А1, която ще позволи умни on-board units (OBU) устройства да изпращат телеметрични данни като температура, влажност и други важни параметри при транспортиране на стоки през границата. Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки, храни и други чувствителни на различия в температурата и влажността товари.

„Изграждането на 5G покритие по магистралите, които свързват България и Гърция, е важно както за мобилността, така и за подобряване на цифровите услуги за малките общини, разположени по този коридор”, заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков на демонстрацията на резултатите от първата фаза от трансграничния проект 5G SEAGUL.
След като бъде завършен през 2025 г., проектът 5G SEAGUL ще осигури непрекъсваеми 5G услуги в продължение на 450 км от София до Велестино, което ще позволи бъдещата реализация на свързана и автоматизирана мобилност (CAM) или автономни автомобили.

Освен това районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем роуминг, което означава, че потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата между двете страни без никакво прекъсване на мобилните услуги. Чрез изграждането на българската част от проекта 5G SEAGUL, А1 ще предостави ползите от непрекъсваемата свързаност и ниското времезакъснение, които ще допринесат за развитието на селските райони около трансграничния транспортен коридор.

5G SEAGUL се реализира от три партньора – WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка и А1 от българска страна, и ще ускори изграждането на непрекъсваемо 5G покритие в протежение на 450 км от коридора София-Солун-Атина, включително и пограничната зона. А1 ще работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км, докато COSMOTE Гърция ще изгради 5G покритие в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино. Проектът стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. Той се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584.
Connecting Europe Facility – Digital (CEF-Digital) се подкрепя и прилага от European Health and Digital Executive Agency (HaDEA)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *