Това са първите смартфони на HMD след ерата Nokia

Финландската компания Human Mobile Devices (HMD), която стои зад телефоните Nokia, представи първата си линия смартфони с бранда HMD: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ и HMD Pulse. Фокусът е в няколко направления, изчистен дизайн, достъпна цена и възможност за самостоятнелна поправка.

Всяко устройство от новата гама HMD Pulse е конструирано така, че да може да се ремонтира – HMD го нарича “поправимост от първо поколение”, което дава възможност на собствениците да заменят повреден дисплей, огънат порт за зареждане или изтощена батерия, без да имат инженерна диплома. Потребителите могат просто да си вземат комплект за самостоятелна поправка от iFixit.

HMD Pulse Pro

HMD Pulse Pro е насочен за любителите на селфита и включва 50MP предна камера. Поддържа се жестова навигация Selfie Gesture Navigation – запечатайте спомените си само с едно махване на ръката, вдигнат палец или знак за сърце с две ръце – идеално за групови селфита. Режимът AI Super Portrait на HMD Pulse Pro позволява постигането на ярки снимки дори когато няма адекватна светлина.

Pulse Pro на HMD идва в зелено (Glacier Green), лилаво (Twilight Purple) и черно (Black Ocean). Зеленият HMD Pulse Pro има и собствено зарядно устройство в същия цвят, което се продава отделно. Цената е 289 лв. в конфигурация 6/128 GB и 329 лв. в конфигурация 8/256 GB памет.

HMD Pulse и HMD Pulse+

HMD Pulse+ (в цвят праскова, зелено и черно) и HMD Pulse (в синьо, розово и черно), предлагат до 59 часа живот на батерията и възможност за самостоятелна поправка от първо поколение. HMD Pulse+, на препоръчителна цена 259 лв., разполага с 50MP задна камера и сензор за дълбочина, докато HMD Pulse, последният от първото оригинално смартфон трио на HMD е с 13MP камера, снабдена с AI HDR и оптимизация на тоновете на кожата като е с цена от 219 лева.

HMD Pulse+, HMD Pulse и HMD Pulse Pro ще бъдат налични в търговската мрежа през май.

Бен Ууд, главен анализатор на CCS insight: „Възможността за поправка е актуална тема за потребителите и CCS insight наблюдава, че през последната година интересът към поправката на мобилни телефони се е увеличил значително както в ЕС, така и в САЩ. Приблизително 55% от анкетираните в ЕС заявяват, че биха искали да ремонтират на разумна цена устройство, което е извън гаранционния срок, вместо да го заменят с ново. В САЩ интересът също е голям – впечатляващите 49%. Отбелязваме също така, че 47% от потребителите в ЕС и 48% от потребителите в САЩ изразяват готовност да платят малко повече за екологично чисти продукти, което подчертава апетита за ремонтопригодни продукти.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *