Тайната лаборатория на Apple в Европа – Vision Lab

Въпреки че Google, Microsoft и други големи технологични играчи имат преднина в надпреварата за изкуствен интелект с продукти като Gemini, Copilot и други, Apple иска да обърне резултата. Нови данни сочат, че фирмата от Купертино е създала нова секретна лаборатория, посветена на изследванията в областта на изкуствения интелект, и събира някои от най-добрите таланти в индустрията, които да я ръководят.

Според доклад на Financial Times Apple е започнала да наема служители, за да попълни новата си изследователска лаборатория в Цюрих, известна като “Vision Lab”. Съобщава се, че технологичният гигант е обявил работни места в областта на генеративния изкуствен интелект на две места в града, като на едното от тях съседи са казали на изданието, че дори не знаят за съществуването на офиса.

Целта на това начинание изглежда е да се изгради екип, който да разработи нови модели и продукти с ИИ, които да могат да се конкурират с основните играчи в сектора. И за да изпълни тази мисия, Apple се насочва към експерти от бранша, по-специално от Google.

В доклада се споменава, че от 2018 г. досега Apple е успяла да привлече поне 36 специалисти от Google. Някои от тези ключови бивши членове на Google включват Джон Джанандреа, който преди това ръководеше Google Brain, който междувременно се сля с DeepMind. Друга забележителна фигура е Сами Бенгио, който беше един от най-добрите учени в областта на изкуствения интелект на Google. Руоминг Панг, който ръководеше изследванията на Google в областта на разпознаването на реч с изкуствен интелект, също беше привлечен от Apple.

Освен с наемане на служители, Apple се занимава и с придобивания, като през последното десетилетие придоби около две дузини стартиращи предприятия, едно от които беше Perceptual Machines на Руслан Салахутдинов. Салахутдинов заяви пред изданието, че Apple се фокусира върху това да прави “колкото се може повече на устройството”. В предишни доклади се споменаваше, че технологичният гигант работи върху приложения за изкуствен интелект на устройството.

Ако се чудите защо на Apple ѝ е отнело толкова време да навлезе в сектора, изглежда, че е имало причина. Салахутдинов казва, че бавното внедряване на Apple се е дължало на загрижеността ѝ относно склонността на LLM да предлага неправилни или проблемни отговори. “Мисля, че те просто са малко по-предпазливи, защото не могат да пуснат нещо, което не могат да контролират напълно”, казва Салахутдинов.

Въпреки че все още не е известно кога Apple ще започне да пуска продукти с изкуствен интелект, смята се, че можем да ги зърнем още на WWDC 2024. Главният изпълнителен директор Тим Кук също така разкри по време на годишната среща на акционерите, че по-късно тази година ще има повече новини за явни функции на ИИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *