Новите iPad Pro са по-тънки и с M4

Новите модели Apple iPad Pro са първите устройства, задвижвани от чипа M4 на компанията, който ще осигури по-висока производителност и повече възможности с изкуствен интелект. И за първи път извън iPhone и Apple Watch, както новият 11-инчов, така и 13-инчовият iPad Pro имат OLED екрани. Това е стъпка напред в сравнение с LCD и Mini-LED дисплеите на предишните модели.

Apple твърди, че новите iPad Pros разполагат с “тандемни” OLED дисплеи (брандирани като Ultra Display XDR) за 1000 нита SDR и HDR яркост, както и 1500 нита пикова яркост. Това решава проблемите с яркостта, с които се сблъскваха по-ранните OLED екрани, и означава, че вероятно няма да ви липсва екстремната яркост на Mini-LED. Срещу допълнителни 100 долара можете да оборудвате моделите iPad Pro с капацитет 1 TB и 2 TB със стъкло с нанотекстура, което помага да се намалят отблясъците на екрана.

Благодарение на OLED дисплеите Apple успя да направи новите iPad Pro много по-тънки и леки от преди. Според компанията 11-инчовият модел е с дебелина 5,3 мм и “тежи по-малко от един килограм”, а 13-инчовият е с дебелина 5,1 мм и е “с почти четвърт килограм по-лек от своя предшественик”. Забележително е, че Apple твърди, че по-големият iPad Pro е най-тънкото устройство, което някога е създавала.

Интересно е, че Apple пропуска изцяло чипа M3 и дебютира с M4 в iPad Pro – това е знак колко важни за компанията са тези нови таблети. Чипът M4 има до 10-ядрен CPU и 10-ядрен GPU. (Странно е, че за да получите напълно мощния M4, трябва да си купите iPad Pro с 1 TB или 2 TB памет, а моделите от по-ниско ниво са с 9-ядрен процесор.) Apple твърди, че процесорът на M4 е с до 50% по-бърз от M2, а графичният му процесор е четири пъти по-бърз. Освен това той разполага с Neural Engine, който може да достигне 38 TOPS (тера операции в секунда) производителност на изкуствения интелект. Това е по-бързо от всеки процесор, който се доставя днес, и е малко под предстоящите чипове Snapdragon X Elite, които разполагат с NPU с 45 TOPS.

Що се отнася до другия нов хардуер, iPad Pros разполага с 12-мегапикселова задна камера, която може да заснема Smart HDR изображения. Освен това тя може да идентифицира документи и да ги сканира по-лесно благодарение на светкавицата True Tone. Apple твърди, че тя може да използва изкуствен интелект, за да направи няколко изображения и да ги слее в по-ясно сканирано изображение. Подобно на неотдавнашния iPad от 10-о поколение, Apple също така премести уеб камерата на iPad Pro в горната част на таблета с хоризонтална ориентация, което ще бъде полезно за по-широки видео разговори. (Когато тя беше в горната част на портретната ориентация на iPad, винаги имахте чувството, че гледате настрани, когато го завъртяхте в пейзажна ориентация.).

В допълнение към значително по-добрата производителност и първокласните OLED дисплеи, новата Magic Keyboard на Apple (299 USD за 11-инчовия и 349 USD за 13-инчовия) допринася много за това iPad Pro да изглежда като лаптоп. Тя разполага с метална поставка за китките, функционални клавиши и много по-голям тракпад. Компанията твърди, че благодарение на нея iPad Pro ще се усеща повече като MacBook (да се надяваме, че ще видим актуализации за многозадачност в iOS 18, за да затвърдим това). За художниците Apple представи и нов молив Pencil Pro за 129 USD с възможност за стискане и търкаляне, както и с тактилна обратна връзка.

Цената на новия iPad Pro започва от 999 долара за 11-инчовия модел (1199 долара с 5G) и 1299 долара за 13-инчовия (1499 долара с 5G). И двете цени са с 200 долара по-високи от тези на предишните модели, което е още един знак, че Apple ги позиционира по-скоро като преносими компютри.

Информация от Engadget

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *