От София към Атина с автономен автомобил – основите са положени с проекта 5G SEAGUL

През последните години сме свидетели на все по-голям напредък в сферата на автономните автомобили, това разкрива потенциалната възможност в не чак толкова далечно бъдеще да можем да имаме коли, които ще ни откарат до желаната дестинация без да сме реално зад волана. По този начин всички в превозното средство ще могат да извършват други дейности, включително работа, а и забавления.

И докато автомобилите за това все още са в разработка, вече се изграждат мрежите, които ще направят възможно всичко това на пътя. Наскоро бяхме свидетели на нов напредък в тази насока у нас.

5G SEAGUL

Става дума за проекта за непрекъсваеми 5G и роуминг услуги 5G SEAGUL, свързващ България и Гърция. Неговата реализация е от A1 заедно с WINGS ICT Solutions и COSMOTE Гърция. Резултатите от първата фаза на проекта бяха демонстрирани в района на ГКПП Кулата – Промахон от представители на партньорите и в присъствието на официални лица от ЕК, български и гръцки институции и журналисти.

А1 е първата телекомуникационна компания в България, която демонстрира непрекъсваема роуминг и 5G свързаност като участник в проект, финансиран от ЕС. Това от своя страна е основата, която ще е необходима за подсигуряване свързаността за автономните автомобили.

Трите компании демонстрираха на живо различни сценарии на непрекъсваема 5G и роуминг свързаност, която ще допринесе за повишаване на безопасността на транспорта, автоматизацията и логистиката.

В случая бяха демонстрирани редица примери за използване на мрежите от пето поколение, които са актуални към днешните реалности. Те включват VoLTE гласови разговори и видео разговори през Viber и видео стрийминг, провеждани от автомобил, движещ се от гръцка на българска територия и обратно.

Освен това имаше и демонстрация на живо на приложенията на непрекъсваемата свързаност при преминаване от 5G мрежата на COSMOTE в 5G ULTRA мрежата на А1. Така ще се предостави възможност на умни on-board units (OBU) устройства да изпращат телеметрични данни като температура, влажност и други важни параметри при транспортиране на стоки през границата.

Следващи стъпки

Очакванията са, че проектът 5G SEAGUL ще бъде завършен през 2025 г. В крайния си вариант той ще осигури непрекъсваеми 5G услуги в продължение на 450 км от София до Велестино. Именно това ще позволи бъдещата реализация на свързана и автоматизирана мобилност (CAM) или автономни автомобили.

Така можем да очакваме подобряване на безопасността по пътищата, оптимизиране на трафика и намаляване на въглеродните емисии. Районът около ГКПП Кулата – Промахон ще разполага с непрекъсваем роуминг, а това от своя страна означава, че потребителите и свързаните автомобили ще могат да преминават през границата между двете страни без никакво прекъсване на мобилните услуги.

Живко Ковачев, директор „Конвергентна мрежа и услуги“, А1 България, споделя: „Планираме в проекта да използваме както 5G non-standalone (NSA), така и самостоятелна 5G standalone (SA) архитектура. А1 покрива по-голямата част от отсечката с 5G в спектъра 700 MHz, който предоставя по-добро покритие по протежение на магистралата и много ниска латентност, които са от жизнено важно значение за автономните автомобили.“

Реализация с подкрепа от ЕС

Проектът 5G SEAGUL се реализира от три партньора, WINGS ICT Solutions и COSMOTE от гръцка и А1 от българска страна. С него ще се ускори изграждането на непрекъсваемо 5G покритие в протежение на 450 км от коридора София-Солун-Атина, включително и пограничната зона.

А1 работи по отсечката между София и ГКПП Кулата, която е с дължина 173 км, докато COSMOTE Гърция изгражда 5G покритие в продължение на около 300 км от ГКПП Промахон до Велестино.

Проектът стартира през 2023 г. и предстои да бъде завършен през 2025 г. Той се финансира по Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз по споразумение за безвъзмездна помощ No 101094584. Connecting Europe Facility – Digital (CEF-Digital) се подкрепя и прилага от European Health and Digital Executive Agency (HaDEA).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *