Ревю: Huawei Watch 4 Pro Space Edition – дизайн “отвъд този свят”

Тази седмица Huawei представи редица нови продукти в рамките на събитие, което компанията проведе в Дубай. Сред попълненията е и нов и доста впечатляващ вариант на смарт часовника Watch 4 Pro – Space Edition.

Моделът идва с „космически“ дизайн, предлагащ изкушаващ избор за потребителите, като залага на подобрени функционалности за отчитане на здравни показатели. Добавени са и циферблати, които оптимално се вписват към новата визия.

Уникален космически дизайн

Huawei Watch 4 Pro Space Edition има дизайн „отвъд този свят“, вдъхновен от Космоса и течението в дизайна свързано с Космическата епоха (Space age). Като такъв, Watch 4 Pro Space Edition включва корпус от издръжлив титанов материал (DLC) от аерокосмически клас. Този материал е издръжлив, но същевременно и здрав, което го прави подходящ за всякакви ситуации. Върху корпуса и верижката има специално покритие придаващо още по-премиум усещане.

Безелът е керамичен и от нанокристали, пресъздавайки черни и червени елементи. Червеният цвят е постигнат чрез използване на редкия земен материал Церий, като в няколко етапа на обработка двата цвята се вграждат на молекулярно ниво.

Циферблатът на часовника е покрит със сферично сапфирено стъкло с форма на космически купол, което е достатъчно здраво, за да издържи на тежки условия на открито и спорт. С по-високо ниво на твърдост по скалата на Моос материалът на сапфирения дисплей е по-здрав от обикновеното стъкло.

Watch 4 Pro Space Edition има водоустойчивост на потапяне до дълбочина 30 метра при свободно гмуркане, 5 ATM водоустойчивост при плуване, прахо- и водоустойчивост на ниво IP68 и отговаря на инженерните стандарти за водолазно оборудване EN 133191.

Отдолу на конструкцията са поставени сензорите, като зареждането е безжично с технологията Qi, а в комплекта идва съответно зарядно. Освен коронката има още един, нископрофилен елипсовиден бутон. Добавени са отвори за микрофон и високоговорител.

Два ексклузивни циферблата

Вдъхновен от дюзата на de Laval, използвана в космическите апарати, LAVAL е ексклузивният циферблат на новия Space Edition. В центъра му е дюзата, която се съчетава с двуцветния тон на безела от нанокристална керамика. Циферблатът също така е анимиран, за да покаже горящата дюза – интерактивна функция, използвана за показване на нивата на батерията на часовника. При завъртане на коронката се вижда анимираният ефект, но и се сменят планетите в долната част на екрана.

Циферблатът Star Explorer включва дванадесет различни астрологични съзвездия, което позволява да персонализирате визията на часовника според своя звезден знак. Изображенията на съзвездията, изобразени въз основа на астрологията, са ярки, а по подразбиране циферблатът е в състояние да подчертае и звездните съзвездия в небето на текущия месец, като можете да превключвате зодиакалните знаци чрез завъртане на коронката.

На фона на това в приложението Huawei Health има избор между над 40 000 циферблата.

Основни характеристики:

Дисплей: LTPO AMOLED 1.5”, 466 x 466 пиксела, 310ppi, сферично стъкло о сапфир
Материал: DLC Титан от аерокосмически клас, керамични безел и долна част
5 ATM водоустойчив
Свързаност: Wi-Fi, GPS, NFC, eSIM, Bluetooth 5.2
Безжично зареждане
Микрофон и говорител
Размери: 49.1 x 49.1 x 12.9 мм, 65 гр. (без верижката)

Дисплей и система

Часовникът се отличава с наличието на LTPO AMOLED дисплей с диагонал 1.5 инча с резолюция 466 х 466 пиксела при гъстота на пикселите 310 PPI. Налично е покритие от сферичен сапфирен кристал, което му придава издръжливост от издраскване. Екранът се активира при повдигане на ръка, но има и опция за винаги включен дисплей.

При активиран такъв режим за по-ограничена консумация помага наличието на LTPO панел, който може да работи с честота до 1 херц. Въпреки това издръжливостта на батерията ще падне, ако заложите на тази опция. Иначе яркостта може да се настройва автоматично или ръчно, а изключването на екрана също има такива опции.

Освен чрез сензорния екран, можете лесно да навигирате в системния интерфейс и с въртящата се коронка. С нея можете да влизате в основното меню и чрез завъртане да избирате желаните функционалности и приложения. Вторият бутон по подразбиране дава бърз достъп до телефона, секцията с тренировки и бърза проверка на здравословното състояние.

В основата на часовника е HarmonyOS 4.2, актуалната операционна система на Huawei. Тя има бърз и плавен интерфейс, който ви дава лесен достъп до функционалностите на устройството. В нея има грид подредба на приложенията и функционалностите.

При плъзгане надясно или наляво от основния екран има редица модули с информация, включително от сензорите като пулс, нива на кислород, температура и т.н. Тук можете да видите и данни за времето. С новия интерфейс има също и по-отчетливо място за кръговете за поставени цели и тяхното изпълнение.

Функционалност и батерия

Часовникът предоставя възможност за провеждане на разговори през свързан смартфон чрез вградените високоговорител и микрофон. Опция, която може да е много полезна при липса на силен околен шум. Има и eSIM възможност за мобилни данни и разговори, директно през часовника, което може да е от полза когато оставите телефона вкъщи.

Свързването към смартфона става чрез Bluetooth и приложението Huawei Health, което е налично за Android 13 и iOS 8 и по-нови, като се препоръчва да изтеглите най-новата му версия. За целта е добавен QR код, който да сканирате и да се сдобиете с приложението. Моделът работи безпроблемно както с Android смартфони, така и с iPhone.

През приложението можете да управлявате и преглеждате редица функционалности на часовника, включително смяна и покупка на циферблати (голямо разнообразие), пулс, стрес, температура на кожата, нива на кислород, ЕКГ и т.н. Тук също така можете да активирате непрекъснатото следене на някои параметри. В приложението са и всички записи на тренировки с детайли. Часовникът разбира се показва входящи известия от телефона. Една интересна черта е наличието на виртуалния асистент Celia, който приема различни команди.

Watch 4 Pro Space Edition включва много режими за проследяване на тренировки, отговаряйки на всички нужди. С наличието на водоустойчивост можете да разчитате и на проследяване на плуване, включително гмуркане до 30 метра. Наред с няколко режима за ходене, тичане и колоездене, има и опция за проследяване на голф. Точното проследяване на маршрута на открито става с вграден GPS.

За проследяване на здравни параметри се разчита на технологията TruSeen 5.5+. Степента на точност на отчитане на стойностите на кислорода в кръвта е увеличена с 15% и има поддръжка за денонощно следене на този показател. Освен това основната технология допълнително подобрява точността на откриване при мониторинг на сърдечния ритъм, измерване температурата на кожата, ЕКГ анализ, отчитане на дишането по време на сън и други.

Има също така проверка на дихателната система, което става чрез няколко изкашляния в рамките на определено време. Моделът е оборудван още с технология за отчитане на съня, която дава детайлен анализ.

Полезна добавка е опцията за цялостен здравен анализ (Health Overview 2.0) с 9 ключови показателя, включително два нови елемента – анализ на аритмията на пулсовата вълна и осъзнаване на дишането по време на сън, както и данни от всяка свързана везна за телесни мазнини, и проследявате промените във времето с интуитивни графики и визуални оформления.

В стандартен режим получавате до 4.5 дни с един заряд на батерията, а в Ultra-long режим се предлагат до впечатляващите 21 дни. Това обаче не означава, че всички функционалности са ограничени. В този режим работят непрекъснато следене на пулса и проследяване на качеството на съня през нощта. Зареждането става безжично с технология Qi и може да е както чрез включения в комплекта адаптер, така и със съвместими зарядни и дори някои смартфони.

Заключение

Huawei Watch 4 Pro Space Edition вкарва ново, космическо, измерение при смарт часовниците. Той е с ултра премиум дизайн вдъхновен от Космоса и използва висококачествени материали, за да го реализира. Добавени са и два специални циферблата, които допълват цялостното усещане.

Отвъд това са налични разширените възможности за проследяване на различни здравни показатели и тренировки, включително за бърз здравен анализ по ключови параметри. часовникът работи бързо, а при избор на Ultra-long режим можете да разчитате на издръжливост до цели три седмици, което е впечатляващо. Получавате още голям и ярък дисплей, както и дори eSIM функционалност.

Считано от 8 май до 4 юни 2024 г. включително, Watch 4 Pro Space Edition се предлага в комплект с FreeBuds 5i на препоръчителна цена от 1299 лв. в Yettel, A1, Виваком, Техномаркет, Технополис и избрани партньори на дистрибутора Polycomp.

4 thoughts on “Ревю: Huawei Watch 4 Pro Space Edition – дизайн “отвъд този свят”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *