Геомагнитната буря причини неприятности за фермерите разчитащи на прецизни технологии

Известно е, че космическото време причинява смущения в GPS и комуникационните системи и може би никой не усети тези главоболия повече от фермерите. 404 Media съобщава, че повишената слънчева активност през последните няколко дни е довела до прекъсвания в GPS навигационните системи, които управляват някои съвременни трактори на John Deere и други марки.

Технологията позволява на фермерите да сеят по-ефективно в изключително тесни и прави линии, но те са били посъветвани временно да спрат да я използват поради възможността за неточности, които могат да предизвикат хаос по време на жътва.

Тракторите на John Deere се свързват с т.нар. кинематични системи в реално време (RTK), съобщава 404, които позволяват прецизно засаждане до сантиметри. Ако фермерите продължат да засаждат без обичайната си точност, “очакваме, че редовете няма да са там, където линиите на AutoPath смятат, че са”, когато дойде време за обработка и прибиране на реколтата, казва Landmark Implement, собственик на някои дилърски центрове на John Deere, пред 404 Media.

Геомагнитната буря, която премина, е най-силната, наблюдавана през последните 20 години, и достигна нива G5 в петък и събота сутринта, което се счита за “екстремно”. По-късно тя отслабна до G4/G3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *