Microsoft с нов тласък в посока на изкуствения интелект чрез Copilot+ PC

Microsoft прави сериозен опит да внедри изкуствен интелект в лаптопите. Компанията обяви, че въвежда нов брандинг, наречен “Copilot+ PCs”, който ще подчертава кога лаптопите с Windows се предлагат с вграден хардуер с ИИ и поддръжка на функции с ИИ в операционната система.

Всички основни партньори на Microsoft за лаптопи ще предлагат Copilot+ компютри, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела на събитие в централата на компанията в понеделник. Това включва Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer и Asus; Microsoft също така представя два свои собствени компютъра като част от линията Surface. И макар компанията да полага големи усилия за въвеждане на чипове Arm в лаптопите с Windows, Надела заяви, че лаптопите с чипове Intel и AMD също ще предлагат тези функции за изкуствен интелект.

Възможностите за ИИ ще бъдат постигнати благодарение на невронен процесор, включен в лаптопите. Една от водещите функции, които той ще задвижва, е “Recall”, за която се предполага, че ще използва ИИ, за да създаде “фотографска памет” с възможност за търсене на всичко, което сте направили и видели на вашия компютър. Лаптопите ще работят с повече от 40 модела на изкуствен интелект като част от Windows 11, за да поддържат тези нови функции. Вграденият асистент с изкуствен интелект на Microsoft, Copilot, също ще получи поддръжка за модела GPT-4o на OpenAI, който беше представен миналата седмица.

Юсуф Мехди, изпълнителният директор на Microsoft, отговарящ за Windows, заяви, че новите лаптопи ще бъдат “58% по-бързи” от MacBook Air с процесор M3 и ще имат батерия, която издържа “цял ден”. Мехди обаче не уточни дали това ще важи за всички лаптопи Copilot+ или само за моделите, които преминават към Arm-базирани процесори на Qualcomm. Microsoft очаква през следващата година да бъдат продадени 50 милиона лаптопа с марката Copilot+.

Персоналните компютри Copilot+ ще имат определени изисквания към спецификациите, за да се гарантира, че те могат да осигурят обещаната от Microsoft производителност. Те ще трябва да имат поне 256GB SSD, интегриран невронен процесор и 16GB RAM – два пъти повече, отколкото при MacBook Air. За Arm-базираните модели с чипове на Qualcomm се посочва, че животът на батерията поддържа “до 15 часа сърфиране в интернет”.

Първите компютри Copilot+ ще бъдат пуснати на пазара на 18 юни и ще използват процесори на Qualcomm. Моделите с процесори на Intel и AMD ще се доставят на по-късна дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *