Китай инвестира близо 50 млрд. долара за разработка и производство на чипове

Според официални документи Китай е създал нов инвестиционен фонд за стимулиране на полупроводниковата си индустрия. Китайското министерство на финансите и шест големи банки са ключови инвеститори във фонда, който заделя 344 млрд. юана (над 47 млрд. долара) за оборудване за производство на чипове, разкрива Ройтерс.

Това е третата фаза на Китайския инвестиционен фонд за интегрални схеми, който беше официално създаден в петък, 24 май. Той е най-големият фонд от 2014 г. насам и е известен на местно ниво като “Големия фонд”. Според Tianyancha, китайска организация за информационна база данни за компаниите, Министерството на финансите е ключовият инвеститор с дял от 17% и внесен капитал от 60 млрд. юана.

Вторият по големина акционер е China Development Bank Capital с дял от 10,5 %. Други пет банки, всяка от които допринася с около 6% от общия капитал, са Търговската банка на Китай, Китайската строителна банка, Земеделската банка на Китай, Банката на Китай и Банката на комуникациите.

Големият фонд вече е предоставил финансиране на SMIC и Hua Hong Semiconductor, две от най-големите китайски леярни за чипове. Ангажиментът за стотици милиарди юани е знак за стремежа на азиатската страна да постигне самодостатъчност в областта на съвременните чипове, към които Съединените щати отново се насочват чрез мерки за контрол на износа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *