Xiaomi отчита скок в печалбата през първото тримесечие

Xiaomi обяви неодитираните си консолидирани резултати за трите месеца, приключващи на 31 март 2024 г. (“Периода” или “Q1”), като тримесечните приходи отбелязват двуцифрен ръст на годишна база (“YoY”) за две поредни тримесечия.

През Периода общите приходи на Групата възлизат на 75,5 млрд. юана, което представлява увеличение от 27% на годишна база. Коригираната нетна печалба достигна рекордно високи стойности, като се увеличи със 100,8% на годишна база до 6,5 млрд. юана. Това включва разходи в размер на 2,3 млрд. юана, свързани с бизнеса със смарт електрически превозни средства (“ЕПС”) и други нови инициативи, което е сигнал за ускорен растеж.

Нейните разходи за научноизследователска и развойна дейност през първото тримесечие възлизат на 5,2 млрд. юана, което е с 25,4% повече на годишна база, като са постигнати множество технологични пробиви, особено в областта на смарт технологиите за електромобили.

Стратегията за премиумизиране се отплаща с нарастващия дял на смартфоните

Задвижвани от стратегиите за глобализация и премиум сегмента, глобалните доставки на смартфони на Xiaomi се увеличиха с 33,7% на годишна база до 40,6 млн. броя през Периода, отбелязвайки ръст на годишна база за три поредни тримесечия. Приходите от смартфони отбелязаха ръст за четвърто поредно тримесечие, достигайки 46,5 млрд. юана. По данни на Canalys Xiaomi запазва челната си позиция в топ 3 на световните доставчици на смартфони за 15 поредни тримесечия, с 13,8% пазарен дял през първото тримесечие.

Рентабилността на бизнеса със смартфони продължи да се повишава, като маржът на брутната печалба през първото тримесечие достигна 14,8%, което представлява увеличение с 3,6 процентни пункта на годишна база. Групата продължи да навлиза в премиум ценовите сегменти. По данни на трети страни пазарният дял на Xiaomi в продажбите на смартфони в ценовия сегмент от 5000 до 6000 юана в континентален Китай достигна 10,1 % през периода, което е с 5,8 процентни пункта повече на годишна база. Дялът на глобалните доставки на премиум смартфони също достигна нов връх през първото тримесечие, като представлява 21,7% от общите доставки на смартфони, което е с 1,4 процентни пункта повече на годишна база.

По данни на Canalys през първото тримесечие на 2024 г. доставките на смартфони на Групата се нареждат сред първите три в 56 държави и региони в света и сред първите пет в 67 държави и региони в света. В сравнение с миналата година Xiaomi се нарежда сред първите три на 51 пазара и сред първите пет на 65 пазара. Конкурентното предимство на Групата на тези пазари допълнително се е засилило.

Бизнес маржът на IoT достига рекордно високи стойности

През Периода IoT и лайфстайл продуктите достигнаха исторически връх, като приходът им се увеличи с 21,0% на годишна база до 20,4 млрд. юана. Маржът на брутната печалба значително се увеличи с 4,1 процентни пункта на годишна база до 19,9 %, достигайки рекордно високи стойности. Xiaomi допълнително затвърди водещата си позиция в категориите на IoT продукти.

Приходите на Xiaomi от големите смарт домакински уреди се увеличиха с над 46% на годишна база, като обемът на продажбите запази силен ръст. През тримесечието доставките на климатици надхвърлиха 690 000 броя, което представлява ръст от 63 %; доставките на хладилници надхвърлиха 530 000 броя, което представлява ръст от 52 %; а доставките на перални машини надхвърлиха 360 000 броя, което представлява ръст от 47 %, като всички тези данни са на годишна база. Категорията на премиум телевизорите на Xiaomi също постоянно се подобрява.

Темпът на растеж във всички продуктови категории остава силен. По данни на IDC глобалните доставки на таблети Xiaomi са се увеличили с 93% на годишна база. Освен това Xiaomi е постигнала значителен напредък в областта на носимите устройства. Според Canalys доставките на слушалките TWS са на първо място в континентален Китай и са се повишили до второ място в световен мащаб.

Солиден ръст на интернет услугите стимулира глобалното разрастване

През Периода интернет услугите запазиха стабилен растеж, с приходи, достигнали рекордните 8 милиарда юана, което представлява увеличение от 14,5% на годишна база. Маржът на брутната печалба на интернет услугите достигна 74,2 %. Броят на месечните активни потребители на Групата в световен мащаб и в континентален Китай достигна рекордни стойности. През март 2024 г. в световен мащаб броят на месечните активни потребители достигна 658,1 милиона, което е увеличение от 10,6 % на годишна база, а броят на месечни активни потребители в континентален Китай достигна 160,4 милиона, което представлява увеличение от 9,7 % на годишна база.

През първото тримесечие приходите от интернет услуги в чужбина достигнаха 2,5 млрд. юана, което е рекорден резултат и представлява 31,2% от общите приходи от интернет услуги.

Увеличаване на производството на електромобили с цел доставка на над 100 000 нови автомобила до 2024 г.

Първият смарт електромобил на Xiaomi, серията Xiaomi SU7, беше официално пуснат на пазара на 28 март 2024 г., като така завърши цялостната стратегическа линия на Групата “Човек × Автомобил × Дом”.

Към 30 април общите заявени поръчки за серията Xiaomi SU7 достигнаха 88 063 автомобила. Към 10:00 ч. пекинско време на 15 май броят на доставки достигна 10 000 коли, поставяйки нов индустриален рекорд за време на доставка на дебютен модел на нова марка автомобил.

Обнадеждена от изключителните резултати на серията SU7 на Xiaomi, които надминаха пазарните очаквания, Групата си постави за цел да достави над 100 000 нови автомобила за 2024 г., демонстрирайки своята увереност в конкурентоспособността и производствения капацитет на серията. Xiaomi полага повече усилия за разширяване на производствения капацитет, започвайки производство на две смени през юни, за да гарантира навременни доставки, и разширява мрежата си за продажби и услуги. Групата планира, че до края на 2024 г. нейната мрежа за продажби и обслужване ще включва 219 магазина за продажби, обхващащи 46 града, и 143 центъра за обслужване в 86 града.

През първото тримесечие на 2024 г. разходите за научноизследователска и развойна дейност възлизат на 5,2 млрд. юана, което е с 25,4% повече на годишна база. Xiaomi е постигнала значителен напредък в технологията за смарт електромобили, което е в основата на непрекъснатото развитие на нейния смарт електромобил.

По отношение на Xiaomi Pilot Autonomous Driving, Групата продължава да се ангажира с цялостно проучване и разработване на собствени технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *