Ревю: Lenovo YOGA Pro 9i Gen 9 (16, Intel)

Преносимите компютри са неразделна част от ежедневието на повечето от нас, като те изпълняват разнообразни функции. Те могат да бъдат използвани както за забавления, така и за работа. Разбира се някои от тях покриват и двата фронта. Моделът, който разглеждаме днес е част от серията YOGA на Lenovo и е насочен основно за професионални дейности, но това не пречи да го използвате и за всичко останало.

Става дума за YOGA Pro 9i Gen 9 (16, Intel), който може да се похвали с доста високи възможности по отношение на екран и производителност, изпъквайки с отличния си екран с панел MiniLED. Лаптопът е базиран на платформата Intel® Evo™ и използва мощният процесор Intel® Core™ Ultra 9 185H.

Дизайн

Този модел залага на изчистен и същевременно стилен дизайн с премиум изработка. YOGA Pro 9i Gen 9 тежи 2.19 кг, като е заложено на конструкция от алуминий. Рамките са с леки извивки, а така цялостно системата изглежда доста добре.

Дисплеят е с тънки странични рамки и леко издигната зона с камерата и сензорите в този модул. Налични са още пълноформатна клавиатура с цифров блок и огромен тъчпад. Има също така бутон за включване, в който е вграден четец на отпечатъци.

Слотовете и портовете са разпределени от двете страни на конструкцията, а отдолу ума обширна зона с решетъчно покритие с цел постигане на по-добър въздушен поток. Моделът идва в сив или синьозелен цвят, като за ревюто при нас беше вторият – Tidal Teal. Дебелината на модела е 17.9 мм. Заедно с него идва и зарядно с мощност 170W.

YOGA Pro 9i Gen 9 има сертификация за въглеродна неутралност, а опаковката му е без пластмаса. Освен това в редица елементи са използвани рециклирани материали. Така се постига и по-малко негативно въздействие към околната среда.

Екран, хардуер и батерия

Дисплеят е една от най-силните черти на новия YOGA Pro 9i Gen 9, като тук има няколко възможни конфигурации с 16-инчов диагонал и 3.2K резолюция. Нашият вариант е с MiniLED решение, яркост 1200 нита, 100% покритие на цветовите пространства sRGB, Adobe RGB и P3. Той постига и много висока честота на опресняване, а именно до 165Hz. Освен това отчитаме наличието на поддръжка за Dolby Vision, както и сертификация от TÜV за ниски нива на синя светлина.

Дисплеят предлага висококачествено възпроизвеждане на всякакво съдържание, като може да се похвали с много висока яркост, което традиционно е запазено за моделите от най-висок клас, както и с цветово пресъздаване, което го прави подходящ за фото и видео обработка. В добавка към това се поддържа и честота на опресняване, на която могат да завидят и много геймърски модели.

YOGA Pro 9i Gen 9 е базиран на платформата Intel® Evo™, а в основата му е мощният процесор Intel® Core™ Ultra 9 185H. Този чип от най-висок клас може да се похвали с наличието на 16 ядра и 22 нишки в комбинация с 24MB кеш памет, постигайки максималната тактова честота до 5.1GHz.

Няма да сме в 2024 г., ако липсва решение за изкуствен интелект, а тук в това отношение е включен Intel® AI Boost енджин. Има и чип Lenovo AI Engine+ за машинно самообучение, позволяващ динамично разпознаване на творческите приложения и сценарии, за да оптимизира мощността на процесора, живота на батерията и ефективността на охлаждането.

По отношение на графичните процесори отчитаме наличието на вграденото решение Intel® Arc™ Graphics, но освен това има и отделен графичен чип. Той е под формата на мощния NVIDIA GeForce RTX 4070 с 8GB GDDR6 собствена памет, както и максимална честота 2175MHz. Благодарение на това се добавена поддръжка за технологии като Advanced Optimus, Dynamic Boost 2.0, DirectX 12 Ultimate.

Цялостният високопроизводителен пакет е завършва от 64GB LPDDR5x-7467 RAM и 1TB M.2 2280 SSD с възможност за добавяне на още един SSD. Има също така ефективна охладителна система с два вентилатора и постигане на силен въздушен поток. Лаптопът може да се справи с лекота дори с по-натоварващи задачи, включително за фото и видео обработка, работа с масиви от данни и какво ли още не.

Като портове са налични слот за SD карти, 2 х USB Type-A, 2 х USB Type-C (1 х Intel Thunderbolt), HDMI 2.1 (за външен дисплей до 4K при 60 херца) и 3.5 мм комбиниран жак за слушалки и микрофон. За безжична свързаност е заложено на Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.2.

YOGA Pro 9i Gen 9 залага на клавиатура с подсветка и цифров блок, като клавишите са с ход 1.5 мм и специална форма за по-удобно писане. Очаквано е наличен бутон Copilot, а тъчпадът е с изключително голяма повърхност. По отношение на мултимедийната система има общо 6 високоговорители с Dolby Atmos, както и 5MP + IR + ToF уеб камера с електронен затвор, активиран чрез бутон. Благодарение на тази система има и поддръжка за технологията Windows Hello за вписване чрез лицево разпознаване.

Лаптопът предлага вградена батерията с капацитет 84Whr, която дава дълги часове работа с един заряд. По данни на Lenovo можете да получите над 11 часа плейбек на локално видео в 1080p. Добавено е и зарядно с мощност 170W и поддръжка за бързо зареждане Rapid Charge Pro. Така е възможно зареждането до 50% в рамките на 30 минути.

В софтуерно отношение е заложено на Windows 11 Home, а това означава, че разполагате с достъп до всичко, от което бихте имали нужда. Това важи както за решения за забавления и гейминг, така и по отношение на професионалните софтуерни решения. Очаквано е налично приложението Lenovo Vantage, което предлага с разнообразна системна информация и достъп до някои настройки и възможности за актуализация.

Заключение

Lenovo имат отлично предложение за професионалисти в лицето на своя нов YOGA Pro 9i Gen 9. Този лаптоп предлага производителност от най-висок клас, благодарение на използваните мощни процесор и видеокарта. Освен това има премиум изработка, издръжлива батерия и много удобна клавиатура. Черешката на тортата е невероятният дисплей, който позволява възпроизвеждането на отлична картина.

Това разбира се идва на съответната цена, като конфигурацията, която изпробвахме струва около 5200 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *