ChatGPT идва в iPhone; Дебют на Apple Intelligence

В понеделник Apple представи дългоочакваната си стратегия за изкуствен интелект, като интегрира новата си технология Apple Intelligence в своя набор от приложения, включително Siri, и включи чатбота ChatGPT на OpenAI в своите устройства.

По време на близо двучасовата презентация на годишната конференция за разработчици ръководителите на компанията, включително главният изпълнителен директор Тим Кук, изтъкнаха как гласовият асистент Siri ще може да взаимодейства със съобщения, имейли, календар, както и с външни приложения. Siri ще може да пише имейли и да променя тона на гласа си според случая.

Apple също така сигнализира, че планира да се разграничи от конкурентите си Microsoft и Google, като постави неприкосновеността на личния живот “в основата” на своите функции. Подходът на Apple контрастира с ориентацията на нейните конкуренти. Компанията се надява, че тези стъпки ще убедят нейните над 1 млрд. потребители – повечето от които не са любители на технологиите – в необходимостта от зараждащата се технология.

Изпълнителният директор на Apple Крейг Федериги нарече Apple Intelligence “изкуствен интелект за всички нас”. Apple все още е прекалено зависима от продажбите на iPhone и някои анализатори заявиха, че е малко вероятно да се постигне някакъв тласък от новите функции на AI в краткосрочен план.

Apple използва събитието в централата си в Купертино, Калифорния, всяка година, за да представи актуализации на собствените си приложения и операционни системи, както и да покаже на разработчиците нови инструменти, които те ще могат да използват в своите приложения.

Обновената Siri ще има по-голям контрол, което ще ѝ помогне да се справи с това, което в миналото се оказваше трудно, защото асистентът трябваше да разбере точните намерения на потребителя, както и как работи приложението.

Siri също така ще се възползва от опита на ChatGPT и ще иска разрешение от потребителите, преди да се обърне към услугата OpenAI, като част от сътрудничеството на Apple с подкрепяния от Microsoft стартъп – функция за защита на личните данни, която Apple подчерта.

Свързването обаче веднага предизвика въпроси относно неприкосновеността на личния живот. Главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск заяви на X, че незабавно ще забрани устройствата на Apple в своите компании, ако производителят на iPhone интегрира технологията на стартъпа на ниво операционна система.

Интеграцията на ChatGPT ще бъде налична по-късно тази година, а други функции с изкуствен интелект ще последват, заявиха от Apple, като добавиха, че чатботът може да бъде достъпен безплатно и че информацията за потребителите няма да бъде записвана.

По-късно в понеделник Apple публикува документ, в който подробно се описва как нейните функции, включително тези, които се използват от OpenAI, ще гарантират безопасността на данните на клиентите. Това включва обработката на по-сложни задачи от сървърите на Apple в рамките на ново предложение, наречено Private Cloud Compute.

Apple също така заяви, че планира да добави технологии от други компании за изкуствен интелект в своите устройства на фона на съобщенията, че обсъжда потенциално обвързване с дългогодишния си партньор в областта на търсенето Google.

Функциите за изкуствен интелект ще бъдат налични само в най-новите iPhone-и, като се започне от iPhone 15 Pro, както и в предстоящите модели.

Компанията, която отдавна се противопоставя на обработката на потребителски данни в облака поради опасения за неприкосновеността на личния живот, заяви, че нейният подход ще предложи повече защити за неприкосновеността на личния живот, тъй като планира да използва собствени чипове в центровете за данни, снабдени с функции за сигурност.

Apple заяви, че новата iOS 18, софтуерът, който захранва нейното водещо устройство, ще направи началния екран на iPhone по-персонализируем. Той ще бъде снабден с функция “заключване на приложение”, която ще помогне на хората да защитят чувствителна информация. Потребителите могат да изберат да заключват конкретни приложения и да контролират по-строго данните в операционната система.

Информация от Apple (1), (2) и Reuters

One thought on “ChatGPT идва в iPhone; Дебют на Apple Intelligence

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *