Ревю: Lenovo ThinkBook 16p Gen 5

Вече от доста време регулярно ви запознаваме отблизо с едни от най-новите лаптопи на Lenovo, които достигат официално до България. Сред тях има и немалко модели в серията ThinkBook, която е насочена към бизнес потребителите, като се позиционира по-достъпно спрямо ThinkPad.

Сега е ред на едно от най-новите такива попълнения, като става дума за ThinkBook 16p Gen 5. Той се отличава с изключително висока производителност и голям екран, позволяващ постигането на оптимална продуктивност както в офиса, така и в движение.

Дизайн

Новият Thinkbook 16p Gen 5 не изненадва с дизайн, което е и очаквано, имайки предвид за какъв тип потребители е предназначен. Той е с алуминиев корпус, като страничните рамки на конструкцията са плоски.

Капакът е в сив цвят в два тона, като на капака откриваме логата ThinkBook и Lenovo, а в зоната с камерата има и пинове за прикрепяне на аксесоари Magic Bay. При вдигане на капака се открива голям екран с тънки рамки от двете страни.

Налични са още пълноформатна клавиатура с цифров блок, голям тъчпад и разнообразни портове. От долната страна на корпуса виждаме голяма решетъчна зона за охладителната система и гумирани крачета.

Очаквано теглото не е особено ниско при 2.2 кг., но пък машината е здрава, тъй като отговаря на военните изисквания за издръжливост MIL-STD-810H. В случая в комплект с лаптопа идват 300W захранване и модул Lenovo Magic Bay Light.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 16“ IPS, 3.2K, 165Hz, 430 нита, 100% DCI P3, 16:10, Dolby Vision
  • Процесор: Intel® Core™ i9-14900HX с Intel® UHD Graphics
  • Видеокарта: NVIDIA® GeForce RTX 4060 Laptop GPU (8GB GDDR6)
  • Памет: 32GB DDR5 5600 MHz двуканална RAM, 1TB M.2 PCIe 4-то поколение SSD
  • Свързаност: Wi-Fi 6Е, Bluetooth 5.3, 2 х USB Type-C (Thunderbolt 4 / USB4 40Gbps), 3 х USB Type-A, HDMI 2.1, 3.5 мм жак, SD слот
  • Други: 4 високоговорители Harman Kardon с Dolby Atmos, FHD камера със затвор за поверителност и с IR
  • ОС: До Windows 11 Pro
  • Батерия: Li-Polymer 74Whr с технология за бързо зареждане Rapid Charge
  • Размери: 354.6 x 258.2 x 19.9 мм, от 2.2 кг

Дисплей, хардуер и софтуер

Екранът е един от най-важните елементи що се касае до лаптопите. В това отношение Thinkbook 16p Gen 5 идва с 16“ IPS дисплей, който е с резолюция 3.2K. Освен това отчитаме наличието на съотношение на страните 16:10, честота на опресняване до 165 херца, яркост 430 нита и сертификация Eyesafe, Dolby Vision, фабрично калибриране X-Rite и TÜV Rheinland Low Blue Light.

Налично е покритие против отблясъци и отчитаме постигането на качествена картина, като единствено ни се искаше яркостта да е по-висока. Все пак не би трябвало да имате проблеми и в това отношение, освен ако не сте на пряка слънчева светлина. Иначе получавате обширна работна площ и много висока честота на опресняване.

Thinkbook 16p Gen 5 може да се похвали с изключително висока производителност, като за целта е внедрен процесор Intel Core™ i9-14900HX. Той идва с 24 ядра и 32 нишки, комбинирани с 36MB кеш памет, а максималната тактова честота достига 5.8 гигахерца. Налична е и вградена графика Intel® UHD Graphics, която поема леките графични натоварвания.

Оттук нататък нещата се поемат от видеокартата NVIDIA GeForce RTX 4060, която идва с 8GB GDDR6 памет и честота до 2370 MHz. Този графичен процесор поддържа редица интересни технологии, включително Advanced Optimus, DLSS 3, Dynamic Boost 2.0 и DirectX 12 Ultimate.

Памет конфигурацията включва 32GB DDR5-5600 RAM и 1TB M.2 PCIe 4.0 SSD с възможност за добавяне на втори SSD. Като цяло комбинацията е способна да се справи с на практика всякакви натоварвания и предизвикателства без особени затруднения. Има и ефективна охладителна система с два вентилатора.

По отношение на свързаността са включени 2 х USB Type-C, 3 x USB Type-A, HDMI 2.1 и 3.5 мм комбиниран жак за слушалки и микрофон, както и четец на SD карти. Безжичните опции са за Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3.

Лаптопът предлага пълноформатна клавиатура с цифров блок и подсветка и голям тъчпад. Налични са също 4х2-ватови високоговорители Harman/Kardon с Dolby Audio. Уеб камерата е с резолюция 1080p, като в модула има още IR и сензор за околна светлина. Имате опция за хардуерно покриване на сензора. Мултимедийната система включва и два микрофона с технология за шумопотискане.

Thinkbook 16p Gen 5 включва батерия с капацитет 80Whr, предлагаща издръжливост с един заряд до 6.2 часа. В комплекта има зарядно с мощност 300 вата, като се поддържа също технология за бързо зареждане Rapid Charge Pro, позволяваща постигането на 50% заряд за 30 минути.

В софтуерно отношение има операционна система Windows 11 Pro, както и Lenovo Vantage, предлагайки много системна информация и настройки. По отношение защитата отчитаме наличието на вграден Firmware TPM 2.0, четец на отпечатъци в бутона за включване и инфрачервен сензор в уеб камерата за лицево разпознаване. Не липсват и технологии с изкуствен интелект чрез чипа Lenovo LA3 за адаптивна производителност.

Thinkbook 16p Gen 5 е съвместим с аксесоари Magic Bay, които се прикачат зад зоната на камерата чрез пинове и магнитно прикрепяне. Lenovo предлага три аксесоара, Lenovo Magic Bay Light, която представлява светлинен модул, Lenovo Magic Bay LTE, въвеждаща клетъчна свързаност, както и 4K уеб камерата Lenovo Magic Bay 4K Webcam.

Финални думи

Новият Lenovo Thinkbook 16p Gen 5 съчетава някои основни черти, които са от ключово значение за постигане на отлични резултати в професионално отношение. Разбира се машината е насочена за тези, които имат нужда от нещо повече от обикновен офис компютър.

Лаптопът може да се похвали с параметри от висок клас, включително процесор Intel Core™ i9-14900HX и видеокарта NVIDIA GeForce RTX 4060. Има също така достатъчно количество памет и голям екран, който предлага обширна работна площ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *