Предизвикателства пред пазара за батерии в Германия заради електромобилите

Производството и търговията в сектора на акумулаторните батерии в Германия през тази година зависят до голяма степен от това дали ще може да се преодолее спадът в интереса към електромобилите. Това заявяват от търговската група ZVEI след представянето на положителни данни за миналата година.

“Не мога да кажа дали сме преодолели спада в началото на годината на фона на намаляването на подкрепата за електромобилите в края на 2023 г.”, заяви Гюнтер Келерман, управляващ директор на секцията за батерии на електро- и дигиталната асоциация ZVEI. “В момента наблюдаваме положителен обрат… но не смея да прогнозирам”, каза той в разговор с журналисти.

Пазарните обеми, описващи производството плюс вноса минус износа, в индустрията нарастват с 32% през 2023 г. до обща стойност от 23,2 млрд. евро, най-вече благодарение на най-големия блок – литиево-йонните батерии, използвани в електромобилите.

Германия прекрати субсидиите за електромобили след като изплати 10 млрд. евро между 2016 и 2023 г. Това е довело до спад на дела на електромобилите до 12% през миналия месец, в сравнение с 14,3%, достигнати през 2023 г., показва официалната статистика.

Потребителите също така са несигурни дали електромобилите отговарят на изискванията им за пробег и безопасност, казват анализаторите.

За ZVEI търсенето на литиево-йонни батерии, които се използват също така за съхранение на електроенергия, медицинско оборудване и смартфони, е от решаващо значение, тъй като сегментът съставлява 81,5% от общия обем на пазара и е нараснал с 58% на годишна база.

Информация от Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *