Stellantis с нова инвестиция за разработката на електрическо въздушно такси

Stellantis обяви допълнителна инвестиция от 55 млн. долара към Archer Aviation, компания в областта на електрическите самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Това е част от стратегическото споразумение за финансиране между компаниите и се основава на успеха на изпитателните полети на Midnight eVTOL миналия месец.

През март 2024 г. Stellantis закупи 8,3 млн. акции на Archer, обявени на свободния пазар, а през 2023 г. автомобилният концерн инвестира 110 млн. долара в авиационната компания чрез покупки на акции и други инвестиции.

Archer продължава по план с довършването на строителството на висококапацитетната си производствена база в Джорджия по-късно тази година, чрез която ще поддържа планираното търговско развитие, използвайки опита на Stellantis. Заводът ще заема около 32 500 кв.м площ и годишният му капацитет ще е от 650 самолета. Това ще го определи като една от най-големите производствени мощности в индустрията с летателни апарати.

Stellantis е стратегически партньор на Archer от 2020 г. чрез различни инициативи за сътрудничество, а от 2021 г. става и инвеститор на авиационната компания. Оттогава тя разчита на опита и компетентността на автомобилния гигант в сферата на производството, веригата за доставки и дизайна, за да проектира, разработва и комерсиализира своя самолет eVTOL.

Целта на Archer е да трансформира градското пътуване, заменяйки 60-90-минутното придвижване с кола с кратък 10-20-минутен полет с електрическо въздушно такси, коeто е безопасно, екосъобразно, с ниско ниво на шум и с конкурентни цени спрямо наземния транспорт. Midnight на Archer е пилотиран самолет с място за четирима пътници, проектиран да извършва бързи полети от едно място до друго, като междинното му време за зареждане е минимално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *