Adata AI910: Lightning четец на карти

Липсата на слот за памет карти и стандартен USB порт може да е доста досадно за част от потребителите ползващи iPhone/iPad/iPod устройства. Понякога просто се налага да прехвърляте файлове без да имате достъп до компютър или Интернет. Тук може да ви бъде от помощ разглеждания в настоящето ревю четец на памет карти на Adata – AI910.

Четецът е насочен основно към потребителите на iPhone и iPad като използва Lightning конектор за свързване и поддържа SD и micro SD карти с капацитет до 256GB. Освен това обаче той има и допълнителен кабел за връзка към компютър и Android устройства – USB и Micro USB. Можете дори да използвате четеца за свързване на външна батерия към i-устройството си и да го зареждате.

Дизайн

Напълно в тон с устройствата, за които е предназначен, AI910 е стилен аксесоар с бял цвят и заоблени форми.

Конструкцията е съвсем проста – фиксиран Lightning кабел към компактно тяло с micro SD, SD и Micro USB слотове/порт. В комплект с четеца идва универсален кабел с Micro USB накрайник от едната страна и комбиниран USB/Micro USB конектор за връзка към Android устройства и компютри.

LED индикатор показва кога картата се използва.

Основни характеристики:

Интерфейс: Lightning/Micro USB 2.0
Поддържани формати: SDHC, SDXC, microSDHC, microSDXC, до 256GB
ОС: iOS 8.0 или по-нова
Аксесоари: USB/Micro USB комбиниран кабел
Размери: 129.2 x 39.1 x 8.3 мм, 14.1 г
Цвят: Бял

Функционалност

Четецът дава възможност за лесно управление на файловете на памет картата от поддържаните устройства и директен достъп за възпроизвеждане, включително на снимки, клипове, документи и др.

Прехвърлянето между различни устройства също е безпроблемно, а за работа с iOS трябва да изтеглите специалното приложение на Adata – i-Memory. Чрез него на практика получавате файлов мениджър, чрез който да управлявате съдържанието на картата и на устройството си. Поддържани са близо 40 файлови формати, Ultra HD 4K видео и файлове, които са по-големи от 4GB. AI910 идва с MFi сертифициран Lightning конектор.

Важно е да отбележа, че не можете да използвате две карти едновременно, както и две свързани мобилни устройства. Препоръчват се UHS-I високоскоростни карти.

Тестове

Използвана карта Micro SDHC Class 10 UHS Grade 1 с капацитет 16GB.

Тест 1: Прехвърляне на 786MB снимки от картата към Windows 10 (HDD) компютър през USB 3.0 порт.

Резултат: време 28 сек., скоростта на трансфер достига на моменти до над 30MB/s, а през повечето време се задържа около 20-24MB/s.

Тест 2: Прехвърляне на 786MB снимки от Windows 10 (HDD) компютър през USB 3.0 порт към картата.

Резултат: време 1:16 мин. при средна скорост около 10 MB/s.

Тест 3: Прехвърляне на 786MB снимки от картата към Android смартфон с Micro USB порт, версия на Android 5.0.2.

Резултат: време 5:25 мин и обратно за 1:04 мин

Що се отнася до пренос през Lightning конектора към iOS устройства, компанията дава информация за до 30MB/s при четене и 20MB/s за запис.

Заключение

Четецът е доста универсално устройство, което може да е полезен спътник на всеки потребител, но е предназначен най-вече към тези с iPhone смартфони и цели да улесни прехвърлянето на файлове към карта и други устройства. Добавената стойност е възможността за връзка и към Android смартфони и компютри чрез допълнителният комбиниран кабел, който можете да използвате и за зареждане с външна батерия.

AI910 все още очаква премиерата си у нас, но за сравнение в Amazon цената му е $30.

Павлин Луканов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *