Поглед към ИКЕА TRÅDFRI

Концепцията за интелигентно управление на осветлението в домовете (Smart Lighting) не е нова. Вече можете да се сдобиете с редица решения в тази насока, а това е и част от разрастващия се пазар на IoT устройства.

Комплектът, с който ще ви запозная днес, е продукт на известната търговска верига ИКЕА. Това само по себе си е знак, че тези решения вече навлизат и в по-масовия сегмент. Компанията предлага цяла гама от продукти в новата си колекция TRÅDFRI (в превод: без кабели). Те предоставят възможност за създаване на персонализирани решения с възможност за регулиране на силата и цвета на светлина.

Новата серия устройства включва крушки, дистанционно, сензор за движение, димери и входно-изходно устройство за свързване към домашната Wi-Fi мрежа.

Комплектът за настоящoто ревю включва две LED крушки за безжично управление със стандартния E27 размер, безжично дистанционно управление и входно-изходно устройство.

Както е видно от целия списък с предложения, можете сами да избирате комбинацията от крушки в различен цокъл и устройства за управление. Налични са и димери, които позволяват безжичното управление на силата на светлината.

Монтаж

Монтажът на цялата система отнема около десетина минути от отварянето на комплекта. Процесът е доста лесен за изпълнение и може да бъде извършен в няколко крачки, които мобилното приложение ще ви покаже.

А ето и как да го направите:

След като сте разопаковали елементите, започвате с крушките. Слагате ги в избраните фасонки и включвате лампата от стандартния ключ.

Сега слагате включената в комплекта батерия в дистанционното.

След това свързвате входно-изходното устройство към рутера си и към захранване. Открих, че ако рутера разполага с USB порт, можете да използвате него за захранване като по този начин ще си спестите необходимостта от още един контакт.

Както показва инструкцията, сдвоявате дистанционното с входно-изходното устройство.

И накрая сдвоявате дистанционното с всяка крушка, това става чрез доближаването му до крушката и задържане на бутона под капачката.

Когато приключите процедурата, можете да управлявате осветлението не само през дистанционното, а и през смартфона си – Android или iOS.

Работа

Както най-вероятно вече знаете, светодиодите изразходват до 85% по-малко електроенергия и издържат 20 пъти повече от обикновените крушки. Димирането на светлината допълнително помага за пестене на електроенергия. Освен това различната гама светлина, наред с чисто естетическата гледа точка, може да е добра и за зрението.

Включените в комплекта крушки имат три цветови варианта и позволяват регулиране на силата на светлината на стъпки от 0 до 100%. Максималната яркост е 980 lm, до 2700 Kelvin и до 12W. Те имат живот от 25 000 часа.

Безжичното дистанционно може да бъде монтирано на стена чрез залепване или завиване с винтове. Интересното е че по втория начин закрепвате носещата скоба и можете да сваляте дистанционното (магнитно се прикача към скобата) и да го носите със себе си.

Чрез него можете да включвате/изключвате осветлението и да регулирате силата и цвета на светлината. При сдвояване към дистанционното на повече от една крушка, те се регулират едновременно. Максималният брой поддържани крушки е 10.

Мобилното приложение дава още повече възможности за управление. Към гореспоменатите вече, имате и опция да задавате време за автоматично активиране на осветлението. През него можете да сменяте имената на отделните осветителни тела, за да се ориентирате къде са те и да управлявате всяко едно от тях индивидуално.

Още повече, миналата седмица стана ясно, че ИКЕА ще интегрира Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Assistant в серията в Smart Lighting, така че ще е възможно и гласово управление на осветлението.

За финал

Смарт осветлението може да не е за всеки, но определено ни показва, че ако искате да се възползвате от най-новите технологии, било то заради улеснение или просто за наслада, вече можете да го направите и то съвсем достъпно. Интеграцията на гласово управление ще даде и добавена стойност на продуктите.

Самостоятелните крушки са с цена от 30/40 лв., дистанционното струва 25 лв., а входно-изходното устройство е 70 лв. Целият комплект идва с цена 150 лв.

Павлин Луканов

4 thoughts on “Поглед към ИКЕА TRÅDFRI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.