SpaceX ще достави суперкомпютър на МКС

Очаква се днес 14.08 SpaceX, чрез ракета Falcon 9 да достави нов товар към Международната Космическа Станция (МКС). Интересно е да отбележим, че пратката ще включва и суперкомпютър дело на Hewlett Packard Enterprise. Устройството е наречено Spaceborne Computer и е съвместно решение на HPE и NASA чрез, което се цели тестването на възможността за издръжливост на компютър в космоса.

Заради разположението си в орбита, МКС е изложена на повече радиация, и космически лъчения, които с времето въздействат негативно на хардуера. С изпращането на суперкомпютъра се цели и да се тества възможността на стандартни решения да издържат в тези условия. Моделът е оборудван с радиационна защита и няма да разчита на хардуерни обновления, а на софтуерни такива. Той работи под Linux и е програмиран да отчита засилването на радиационното лъчение. Когато е налично подобно събитие, той намалява производителността си с цел съхранение на енергия и избягване на повреди.

Компютърът е преминал 146 теста и сертификации, за да е годен за работа в космоса. Очакванията са той да издържи година на МКС и впоследствие да се проследят нивото на повредите. Освен това ще стане ясно доколко софтуерните пачове могат да намалят хардуерната деградация. Резултатите ще се сравняват със същия компютър, но работещ на Земята.

Източник: The Verge

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *