Huawei представи нов чипсет включващ изкуствен интелект

На технологичното изложение IFA 2017 в Берлин, изпълнителният директор на потребителското звено на Huawei, Ричард Ю представи визията на компанията за бъдещето на изкуствения интелект с пускането на новия процесор Kirin 970. Чипсетът комбинира облачни възможности и изкуствения интелект (AI).

Kirin 970 се захранва от 8-ядрен процесор и 12-ядрен GPU от следващо поколение. Изграден на базата на 10 nm технологичен процес, Kirin 970 обединява 5,5 милиона приемници в площ от само един квадратен сантиметър. Чипсетът е първата мобилна изчислителна платформа с изкуствен интелект, която включва специализирано звено за невронна обработка (Neural Processing Unit), според компанията.

В сравнение с четириядрения Cortex-A73 CPU, новата хетерогенна изчислителна архитектура на Kirin 970 осигурява до 25 пъти по-добро представяне и 50 пъти по-голяма ефективност, по данни на Huawei. При определящия тест за разпознаване на изображения, Kirin 970 е обработил 2000 изображения в минута, което е по-бързо от всички останали чипове на пазара, според компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *