Китай даде зелена светлина за придобиване на бизнеса с принтери на Samsung от HP

През изминалата седмица Китай обяви, че ще одобри придобиването на бизнеса с принтери на Samsung от страна на HP Inc, но с определени ограничения. Страната се опасява от доминиращото положение, което ще получи американската компания след завършване на сделката. HP обяви плановете си в тази насока през 2016 като цената, която ще бъде платена за подразделението на Samsung е 1.1 милиарда долари. Тогава надеждите на компанията бяха, сделката да бъде одобрена в рамките на 12 месеца.

От китайското Министерство на Търговията обявиха и условията си: продажбите в страната на лазерни принтери за A4 формат от HP трябва да се осъществяват при „честни и справедливи“ условия, а компанията трябва да предоставя на държавата информация за цените и други данни на всеки шест месеца. Освен това HP не трябва да купува дялове от други производители на A4 принтери в Китай, под каквато и де е форма. Принтерите още не трябва да ограничават съвместимостта си с продукти на други производители.

Според условията за придобиване, HP ще добави към патентното си портфолио над 6,500 патента в областта на принтирането и екип от почти 1,300 опитни учени и инженери.

Източник: Reuters