Sony WH-1000XM2

Едни от най-новите модели безжични слушалки на Sony ми беше предоставен за ревю и това, което предлага доста ми допадна. Моделът е WH-1000XM2 и е от типа закрити слушалки, обхващащи ушите. Отличителен белег на слушалките са технологията за активно шумопотискане и автоматичната система за засичане на движение.

Дизайн

Слушалките са с приятен дизайн и не са сред най-големите на пазара, което ги прави удобни за носене в ежедневието. Не са и много тежки при 275 г. Лентата над главата се разпъва, а наушниците са с мека подплата за допълнително удобство. Двете слушалки могат да бъдат завъртани.

Дизайнът е съвсем изчистен и стилен, моделът е подходящ както за бизнес потребители, така и за всеки друг, желаещ качествен звук и мобилност.

В комплект със слушалките получавате адаптер за използване в самолет, кабел за слушалки (1,5 м), USB кабел и чанта за носене. Самите слушалки са доста компактно прибрани в чантата за носене. Моделът се предлага в черен и в златист цвят.

Включеният калъф е доста удобен и подходящ за съхранение на слушалките.

Основни характеристики:

Говорители: 40 мм, мембранен тип (CCAW Voice Coil)
Мембрана: LCP с алуминиево покритие
Честотен диапазон: 4 Hz – 40 000 Hz
Честотен диапазон при Bluetooth връзка: 20 Hz – 20 000 Hz (44,1 kHz дискретизация)/20 Hz – 40 000 Hz (LDAC 96 kHz дискретизация, 990 kbps)
Импеданс: 46 ома (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с включено устройство), 14 ома (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с изключено устройство)
Чувствителност: 103 dB/mW (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с включено устройство), 98 dB/mW (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с изключено устройство)
Свързване: NFC/Bluetooth, Micro USB, стерео мини жак
Други: DSEE HX, S-Master HX и LDAC, Adaptive Sound Control, Цифровото шумопотискане

Пълните спецификации можете да намерите тук.

След като разопаковате слушалките и ги заредите следва сдвояване с телефон, компютър или друго съвместимо устройство. Най-лесно това става чрез NFC – активирате тази функционалност на смартфона и доближавате слушалките (откъм NFC маркировка). Друг метод е чрез Bluetooth, следвайки стандартния път на сдвояване.

Разбира се можете да използвате включения в комплекта аудио кабел за жична връзка.

Втората стъпка, ако ползвате смартфон, е да изтеглите Headphones Connect приложението за Android и iOS. С него ще ви запозная след малко.

Шумопотискане

Слушалките предлагат три настройки на шумопотискане – активно (Active Noise Cancellation), околен шум (Ambient Sound) и изключено (Off). Смяната на режима става чрез бутон на лявата слушалка.

При активиране на активното шумопотискане (Active Noise Cancellation), околните шумове почти изчезват. Дори силните звуци при движение на трамвая биват почти изцяло изолирани. По този начин можете изцяло да се насладите на музиката. Режимът е много подходящ когато не искате случващото се около вас да влияе на това, което слушате.

При изключване на шумопотискането, ограничавате околния шум до нивото, което реално преминава през изолацията на слушалките. На практика това представлява средно ниво – нито пълна изолация, нито максимално ниво на околния шум.

Третият режим (Ambient Sound) е полезен, когато искате да сте наясно каво се случва около вас. В този сценарии външните звуци се засилват от слушалките и дори чувате и разбирате гласове на хора, които са в близост до вас.

Най-интересното, е че е налична и функционалност, която позволява автоматичното сменяне на режимите в зависимост от това дали стоите неподвижно, ходите или пътувате в превозно средство (Adaptive Sound Control). Настройките за това са включени в приложението Headphones Connect, което е налично за Android и iOS. След като инсталирате приложението на смартфона си, свързването със слушалките е лесно, а менюто интуитивно. Тук разполагате с допълнителни настройки като еквалайзер, индикатор за батерията и др.

Единственото, което не ми допадна е звуковата сигнализация при смяна на режима, която заглушава напълно слушаното съдържание.

Малко техническа информация и наблюдения от ежедневието

Използваната LDAC технология предава около три пъти повече данни (при максимална скорост на пренос от 990 kbps) от стандартното безжично аудио през Bluetooth. Това дава възможност за постигане на близко до High-Resolution аудио качество. Благодарение на включения в комплекта 3.5 мм кабел, можете и директно да ползвате слушалките с разнообразни устройства.

Оптимизиран за High-Resolution аудио, S-Master HX намалява изкривяването, а 40 мм говорителите с диафрагма от течнокристален полимер (LCP) позволяват постигане на качество при пълен набор от честоти до 40 kHz.

Зареждането на слушалките се осъществява чрез Micro USB порт, като това може да става чрез компютър, зарядно или друго устройство. Както вече разбрахте, в комплект с модела е включен и къс USB към Micro USB кабел, който да използвате за зареждане. Пълното зареждане на батерията отнема около 4 часа, а за нивото можете да се ориентират през самите слушалки, които чрез кратко натискане на бутона за включване.

Максималната издръжливост при плейбек и включено шумопотискане е 30 часа и до 38 часа без шумопотискане. В режим на готовност моделът предлага до 200 часа без шумопотискане.

Управлението на звука, плейбека, разговори и др. се осъществява чрез плъзгане и почукване на външната страна на лявата и дясната слушалки. За да увеличите или намалите звука е необходимо да плъзнете с пръст съответно нагоре или надолу по външната страна на дясната слушалка. Управлението на плейбека и разговорите се осъществяват чрез подобни команди на лявата слушалка.

Слушалките могат да активират и различните гласови асистенти – Siri или Google Assistant. Това става чрез докосване и задържане с пръст в центъра на дясната слушалка. Така можете и да избирате номера от контактите си.

Качеството на звука е на високо ниво, разбира се това зависи и от подавания сигнал. Това си проличава още по-ясно в условията на активно шумопотискане. По време на разговори входящият звук е добър и в болшинството от случаите от другата страна също потвърждават за добро качество на връзката.

Заключение

Онлайн слушалките могат да бъдат намерени на цени от малко под 700 лв., което определено не ги поставя в секцията с достъпни модели. Все пак те предлагат висококачествено звуково възпроизвеждане и разширена функционалност. Освен това получавате автономност от кабелите и бърз достъп до гласовия асистент на смартфона си. Активното шумопотискане е от голяма полза в забързаното ежедневие когато искате да избягате от напрежението.

Павлин Луканов