Sony WH-1000XM3

Миналата година имах възможността да пробвам безжичните шумопотискащи слушалки на Sony – WH-1000XM2. Моделът ми допадна с премиум звука и високото ниво на шумопотискане. Сега мога да споделя впечатленията си и за настоящото поколение WH-1000XM3.

Дизайн

Слушалките са с леко променен дизайн. Това включва по-мека кожа на наушниците и по-изчистена визия в изцяло черен цвят с медни акценти (наличен е и сребрист вариант). Наушниците обхващат изцяло ушната мида и са доста приятни като усещане.

Освен това, те се завъртат за по-компактен размер при транспортиране. В комплект със слушалките е включен и удобен полу-твърд калъф. Горната лента е гъвкава и разтегателна за по-голямо удобство.

Бутоните за включване и смяна на режим/активиране на Google Assistant са в основата на лявата слушалка. За разлика от предходното поколение, 1000XM3 разполагат с USB Type-C порт за зареждане. Наличен е и 3.5 мм жак за слушалки, за който има и кабел в комплекта.

Хареса ми леката промяна в дизайна, която според мен е в правилната насока.

Основни характеристики:

Говорители: 40 мм, мембранен тип (звукова намотка CCAW)
Честотна характеристика: 4 Hz – 40 000 Hz
Честотна характеристика (Bluetooth): 20 Hz – 20 000 Hz (44,1 kHz дискретизация)/20 Hz – 40 000 Hz (LDAC 96 kHz дискретизация, 990 kbps)
Импеданс: 47 ома (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с включено устройство), 16 ома (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с изключено устройство)
Чувствителност: 104,5 dB/mW (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с включено устройство), 101 dB/mW (1 kHz) (при свързване през кабел за слушалки с изключено устройство)
Bluetooth 4.2
Батерия: До 30 часа с един заряд
Тегло: Прибл. 255 г

Сдвояването на слушалките е лесно като връзката се осъществява през Bluetooth. Още по-бързо е ако смартфонът ви има NFC – само с докосване на двете устройства. След това можете да настроите слушалките да работят с Google Assistant. Налично е и специално приложение за Android и iOS (Headphones Connect) за допълнителни опции и управление. От тук можете да активирате автоматичната смяна на режимите на шумопотискане.

Основната сила на модела е изключително ефективното шумопотискане. Можете да се изолирате почти изцяло от околните звуци. Това става чрез технология за активно шумопотискане, която разчита на специален процесор – QN1. Функционалността се включва и изключва от специалния бутон или през приложението. Ако сте го настроили на автоматичен режим, системата засича дали ходите или се возите като в зависимост от това пуска или спира активното шумопотискане. В болшинството случаи, разпознаването е коректно. Освен това, с докосване с длан върху дясната слушалка, можете за кратко да деактивирате шумопотискането, за да чуете какво се случва около вас.

Иначе с плъзгане и/или задържане с пръст към горната част на лявата слушалка увеличавате звука и обратно. С такова движение наляво или надясно регулирате плейбека. Ако сте настроили слушалките за работа с Google Assistant, при натискане на съответния бутон, активирате виртуалния асистент. Интересно, е че при получаване на известие, можете да го преслушате, но не и ако са на кирилица. Възможно е и провеждането на разговори. При входящо обаждане докоснете два пъти дясната слушалка, за да отговорите.

Това, което не ми хареса, подобно на предходния модел, е че звукът при смяна на режим или нотификация, заглушава изцяло съдържанието, което слушате.

И тъй като това все пак са на първо място слушалки, качеството на звука е от особено значение. 1000XM3 са с мощни 40 мм възбудители с диафрагма от течнокристален полимер (LCP), постигащи честоти до 40 kHz. Това позволява постигането на висококачествен звук, който доста ми допадна с добро покритие на целия диапазон, включително ниските честоти за дълбок бас.

При безжичните модели от особено значение е технологията за предаване на сигнала. Тук това се осъществява от LDAC – около три пъти повече данни (при максимална скорост на пренос от 990 kbps) от стандартното безжично аудио през Bluetooth. Именно това позволява постигането на High-Resolution аудио.

Що се отнася до забавянето на звуковия сигнал (лаг) спрямо видео в безжичен режим, наблюдавах това при стрийминг на HBO GO, но не и например при YouTube.

Според Sony, слушалките издържат до 30 часа с един заряд. Зареждането става през USB Type-C порт.

Заключение

Sony WH-1000XM3 предлагат не само отлични нива на шумпотиксане, но и висококачествен звук. Добавете към това и безжичната свобода на движение и комфорт при носене. За съжаление всичко това идва на висока цена – около 700 лв. Ако можете да преглътнете цената, горещо препоръчвам новите слушалки на Sony.

Pavlin Lukanov