Цифри като за световно

Световното първенство вече почти приключи, затова решихме да обърнем поглед към цифрите и рекордите, които бяха достигнати на него.

Въпреки че отношенията между Запада и Русия са в застой и преди световното дори се говореше за бойкот от няколко държави, веднага след старта на най-голямото спортно събитие за годината, политическите разногласия останаха на заден план и дадоха възможност страните да говорят само с футболни средства.

ЕЗИ

Според прогнозите, разходите на Русия за цялото първенство ще достигнат 14 млрд. долара и всичко това на фона на силно обезценената национална валута. През декември 2010г., когато бе обявено, че Русия печели домакинството 1 щ. долар се разменяше за средно 30.85 рубли, вече през юли 2018 1 долар струва средно 62.8 рубли , т.е. рублата е загубила двойно стойността си спрямо долара.

ТУРА

Все пак тези 14 млрд. долара изглеждат значително по-малко спрямо разходите по зимната олимпиада в Сочи, която е струвала около 45 млрд. долара според различни източници.

От другата страна – очакванията след всички тези вложения са приходите до 2023г. да достигнат около 30 млрд. долара, като това включва популяризирането на страната за чужденци, т.е. туризъм и допълнителен бизнес.

ВСИЧКИ ПЕЧЕЛЯТ

Част от пая отива и за ФИФА – приходите от TV- права са в размер на около 3 млрд. долара, което представлява 25% повишение спрямо телевизионните права от предходното първенство. Този ръст е на фона на по-малкото компании, които са се съгласили да рекламират (от 34 поканени от ФИФА, са се съгласили само 19).

Част от компаниите, познати като големи спонсори на футболните първенства до момента, сред които бяха Sony и Emirates, не подновиха договорите си за сътрудничество, вероятно поради несигурност дали рекламирането им на мондиала ще бъде добра инвестиция.

На преден план излязоха не толкова познати на света компании като Wanda и Mendnui. Част от спонсорите дори избраха да рекламират ползвайки йероглифи, което показа значимостта на локалните пазари пред световния.

2 700 000

2 700 000 зрители на стадионите. Макар че последният мач все още не е приключил, очакванията за общия брой зрители, които са присъствали на стадионите в Русия се очаква да надхвърли 2.7 млн.

КОСМИЧЕСКИ СУМИ, КОСМИЧЕСКА ТОПКА

Футболната топка, с която се изигра първата среща пък прекара 2 месеца в космическия кораб „Съюз МС 07“. В самата топка има и вграден чип NFC, благодарение на който можеше да бъде ползвана и технология с видеоповторения, VAR. Самата технология бързо се доказа, като статистиката сочи, че с новата система правилните съдийски решения са се увеличили от 95% на 99.32%. Анализирани са 440, в 16 от които се е наложила промяна на решението.

Но стига толкова статистика. Време е да се насладим на последния мач на първенството, изправящ едни срещу други отборите на Хърватска и Франция.