Visa x 11 – в търсене на таланти

Panta rhei, panta chorei (Всичко тече, всичко се променя) е максима, актуална вече над 2 500 години. И, ако по времето на Хераклит, хората не могат ясно да видят темпа на развитие на обществото, то днес, повече от всякога усещаме как сърцето на цивилизацията бие все по-лудо под звуците на технологичния възход.

Но да се върнем малко по-назад. За да стигнем до момента, в който технологично „тичаме“ с всички нови технологии около нас (смарт-устройства, десетки начини за безкасови разплащания, постоянна свързаност с всички, а и вече с всичко, вкл. климатика вкъщи), трябваше първо да се научим да ходим. И този процес всъщност е един от най-важните елементи. Помните ли колко време ви е отнело да стъпите стабилно на двата си крака за първи път, придържайки се за ръба на някоя секция, изглеждаща в очите ви като великанска стена. Ако не помните, то вгледайте се в някое пеленаче – вижте щастието в очите му, правейки неуверени движения и придържайки се за всичко, към което може да се захване. Винаги подкрепяно от някого подал му ръка, за която да се хване, или някой, който го улавя миг преди неуверения току-проходил млад човек да загуби равновесие и да „тупне“ по дупе на земята.

В света на технологиите действието се развива по същия начин, тръгваш неуверено, мнозина те гледат с притеснение, неколцина твърдят, че още си много мъничък, за да ходиш сам, има безброй стени и препятствия, но и някой, който да ти подаде пръст, някой, който да ти даде увереност, че твоят момент е дошъл. След това идва „тичането“ – където набираш скорост и усещаш „вятъра на промяната“. Такъв пример, можем да срещнем във Visa inc. Първоначално идея, тръгнала да надгражда методите за разплащане, със сигурност срещнала мнозина, невярващи в успеха ѝ, счетен за модно увлечение на масите, днес Visa inc. има над 3 млрд. издадени карти, с които достига до всяко кътче на света.

На 17.10.2018г. Visa и Eleven Ventures обявиха в София своето партньорство за разработване на решения пред индустрията на разплащанията на местния пазар – Visa fintech Innovation program.

The project

Стартиращият проект ще даде възможност на множество стартъпи насоки по важни теми за развитието на платежните услуги в България. Участниците ще имат възможност да почерпят от опита на едни от най-добрите експерти, свързани с разплащателните услуги, както и осигурен достъп до клиентите на Visa и общността на Eleven. Достъп ще имат и до платформата Visa Developer Platform (VDP), която предоставя достъп до много продуктите и услугите на Visa.

В България има голям потенциал от млади разработчици, които биха спомогнали за създаването на следващото поколение платежни решения. Точно този потенциал искат да развият чрез сътрудничеството си Visa и Eleven Ventures. Основната цел на програмата е създаването на по-сигурни и удобни начини за разплащане за хората и бизнеса.

Днес се нуждаем все по-малко от визи и все повече от Visa

Днес Visa Inc. е световен лидер в дигиталните разплащания. Но кога започва всичко – през далечната 1958г. (колко ли от нашите читатели са били родени по това време) Bank of America започва да предлага кредитни карти за физически и юридически лица. През 1975г. вече се появяват и дебитните карти. През 2001г. компанията вече има 1 милиард издадени карти. За своите 60 години Visa се превърна в един от най-разпознаваемите брандове, като работи в повече от 200 страни.

Великолепната единадесеторка – Eleven

Eleven Ventures е сред водещите фондове за рисков капитал в Източна Европа, инвестиращ в стартъпи от 2012г. Проектът първоначално е стартирал като част от европейската програма Jeremie с 11 млн. евро от ЕИФ, които му позволяват инвестиране в „прохождащи“ компании – основно софтуерни и дигитални бизнеси. За последните 5 години фондът има над 150 реализирани сделки. Вторият фонд на Eleven е изцяло с частно финансиране, като основният му фокус е върху B2B технологични компании и развитието на финтех иновациите.

Надяваме се скоро да видим и първите резултати от това сътрудничество между Visa и Eleven Ventures, които със сигурност биха допринесли и за националното ни самочувствие, пък защо не следващия начин на разплащане да бъде създаден от българи.

Камен Златанов

One thought on “Visa x 11 – в търсене на таланти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *