ThinkPad L390 Yoga

Преносимите компютри в бранда ThinkPad на Lenovo имат дългогодишна традиция на надеждност, предлагайки добра производителност и издръжливост на батерията. Те са предназначени основно за бизнес потребители и идват със съответната цена. Моделът, с който ще ви запозная днес е смесица между познатите ни ThinkPad предложения и Yoga линията на Lenovo. ThinkPad L390 Yoga е сред най-новите предложения в серията и само затвърждава добрите ми впечатления за бранда.

Преносимият компютър бе сред устройствата, на които разчитах по време на мобилния конгрес в Барселона. Събитието е изключително натоварено и ми трябваше лек модел с добри параметри и дълъг живот на батерията. Освен това благодарение на него успях да свърша малко работа и по време на полетите.

Дизайн

На външен вид новият L390 Yoga наподобява доста на традиционните предложения в бранда. Той е в черен цвят с матиран капак и разпознаваемото ThinkPad лого. Клавиатурата и тъчпадът също ще са познати на потребителите свикнали с бранда. Основната разлика със стандартните предложения на компанията, е че той е хибридно устройство – екранът му се завърта на 360 градуса. По този начин можете да го използвате като стандартен преносим компютър, таблет или като устройство за презентиране на съдържание.

Основни характеристики:

Дисплей: 13.3″ FHD (1920×1080) IPS
Процесор: Intel Core i5-8265U (1.6 / 3.9GHz, 6MB) (до Core i7-8565U)
Видеокарта: Вградена Intel UHD Graphics 620
Памет: 8GB RAM (до 32GB), 256GB SSD M.2 (2280) PCIe NVMe (до 512GB)
Свързаност: Intel Dual Band Wireless AC (2 x 2) 9560, Bluetooth 5.0
Портове: 2 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 3.1 Gen 1 Type-C, HDMI 1.4, Mini RJ-R45, Micro SD четец, 3.5 мм жак
Мултимедия: 2 x 2W говорители с Dolby Audio, 720p камера
Операционна система: Windows 10 Pro 64
Батерия: До 12 часа, 45Wh с технология Rapid Charge
Размери: 322 x 224.2 x 18.8 мм, 1.56 кг

Доста доволен съм от качеството на дисплея. Той използва IPS панел и предлага добри нива на яркост и контраст на картината. Резолюцията е Full HD, което е напълно достатъчно за диагонал от 13.3“. Работата със сензорния екран е лесна и движенията се отчитат точно. Както вече споменах, специалната панта позволява използването на модела и като таблет когато това ви е необходимо. Определено решението предлага гъвкавост за различни ситуации.

Конфигурацията, с която разполагах включваше Intel Core i5-8265U процесор в комбинация с 8GB RAM и 256GB SSD M.2 (2280) PCIe NVMe. Въпреки наличието на Core i5 процесор, машината е повече от способна да се справя с ежедневните офис задачи, фото обработка и др. Ако ви се прииска да поиграете и някоя не толкова натоварваща игра, също няма да имате проблеми. Благодарение на наличието на SSD, зареждането на операционната система и стартирането на апликациите става изключително бързо.

Клавиатурата на ThinkPad L390 Yoga запазва дизайна и удобството от предходните поколения. Клавишите са с удобна големина и предлагат достатъчен ход за комфортно писане. Налична е приятна подсветка, която е от особено значение при работа на тъмно. Към това добавям и традиционно полезните тъчпад и тракпоинт.

Моделът предлага очаквано дълга издръжливост на батерията. Според компанията тя достига до 12 часа, но в реални условия доста трудно ще го постигнете. Със сигурност можете да разчитате на издръжливост около един работен ден. Хубаво е наличието на Rapid Charge технология за бързо зареждане, с която бързо постигате заряд за няколко часа. Зареждането става през USB Type-C порт.

L390 Yoga включва звукова система състояща се от два говорителя с мощност 2W и Dolby Audio технология. Звукът е приличен за този тип устройства, но разполагате и с 3.5 мм жак, през който можете да свържете любимите си слушалки.

Мрежовата свързаност е под формата на двубандов AC Wi-Fi, който предлага бърза връзка и Bluetooth 5.0. Наличен е и Mini RJ-R45 порт, но за да свържете стандартен мрежови кабел ще ви е необходим преходник. Иначе моделът предлага доста портове за размерите си – черта типична за линията ThinkPad. Разполагате с 2 х USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 3.1 Gen 1 Type-C и HDMI 1.4 портове. Към това е наличен и четец на Micro SD карти.

Моделът разполага и със сензор за пръстови отпечатъци, който работи точно и бързо. За допълнителна защита е използвана anti-spoofing технология, при която образът на отпечатъка се запазва в чип на устройството, а не се изпраща до отдалечен сървър за оторизиране. Налична е и отделен Trusted Platform Module (dTPM), който криптира информацията на устройството.

Заключение

ThinkPad L390 Yoga е едно цялостно добро решение съчетаващо традициите на линията ThinkPad с гъвкавостта на Yoga продуктите на Lenovo. Моделът предлага добра производителност и компактни размери, което го прави удобен за работа в движение. За това допринася и издръжливата батерия в комбинация с технология за бързо зареждане.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *