Кратко ревю – Tenda AC9

Споделете публикацията:

Днес ще ви запозная с един от актуалните мрежови продукти на китайския производител Tenda – безжичният маршрутизатор (рутер) AC9. Вече имах възможност да тествам няколко продукта с марката Tenda като досега оставам с положително впечатление от устройствата на производителя. Разглежданият модел е двубандов Gigabit Wi-Fi рутер предлагащ скорости на трансфер до 867Mbps на 5GHz и 300Mbps при 2.4 GHz. Двете честотни ленти могат да работят заедно, позволявайки свързването на множество устройства.

Малко за дизайна

Рутерът предлага малко по-нестандартна концепция спрямо това, с което съм свикнал. Той стои хоризонтално чрез наличната в комплекта стойка – интересно и оригинално хрумване, което ми допадна. Благодарение на този подход, моделът се вписва добре в разнообразни композиции сред мебелите и други аксесоари. Налични са две фиксирани, въртящи се антени в горната част. Отпред са разположени LED индикатори за състоянието на различните параметри и функционалности. Отзад се намират 4 Gigabit LAN порта, USB порт и WAN порт. Тук са достъпни и WPS и WiFi бутони както и бутон за ресет.

Основни характеристики:

Поддържани стандарти: IEEE 802.11ac/a/n 5GHz, IEEE 802.11b/g/n 2.4GHz,IEEE802.3a, IEEE802.3u
Максимална скорост: 802.11n (2.4GHz): 300Mbps/802.11ac (5GHz): 900Mbps
Интерфейс: 110/100/1000Mbps WAN, 4 10/100/1000Mbps LAN, 1* USB
Антени: 2*3dBi
Размери: 226 x 179.5 x 76.6 мм
Защита: WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA/WPA2

Бърз монтаж и сте свързани

Моделът предлага доста лесен процес за първоначална настройка, която можете да направите директно през смартфона си. За целта свързвате рутера към електрическата мрежа и LAN кабела предоставен от доставчика ви на Интернет. След това се вписвате в безжичната мрежа на рутера, данните, за която можете да откриете на гърба му. Процесът завършва като посетите страницата на устройството през браузер и зададете настройките предоставени от доставчика на услугата.

Уеб базираният интерфейс е интуитивен като основните функционалности са лесно достъпни и разбираеми. По-интересните от тях са за регулиране мощността на излъчване на двете честотни ленти, въвеждате ограничения чрез функцията за родителски контрол, активиране на технологията Beamforming+, създаване на мрежа за гости и др. Предлага се и мобилно приложение чрез, което можете лесно да управлявате модела отдалечено.

И по същество …

AC9 може да работи едновременно на две честоти – 2.4GHz и 5GHz с обща максимална скорост до 1167Mbps. В честотната лента 5GHz се поддържа стандарт Wi-Fi ac със скорости до 867Mbps, а при 2.4GHz, скоростите са до 300Mbps. По този начин можете да използвате модела за всякакви дейности, включително гейминг, стрийминг на видео с висока резолюция, браузинг и др. В основата на рутера са налични централен процесор с тактова честота 1GHz и 128MB DDR3 системна памет. Благодарение на това моделът предлага стабилна производителност и на двете честотни ленти.

Скоростите на трансфер са високи като не наблюдавах загуба на сигнал дори през стена и устройството няма затруднения при свързването на множество клиенти – смартфони, лаптопи, таблети и решения за умния дом. Добрата връзка е постижима чрез двете антени и наличието на технологията Beamforming+, която засича позицията на различните безжични устройства в мрежата и засилва сигнала в тази посока ако е необходимо. Разбира се от особена важност е разположението на рутера като е препоръчително той да е поставен на централно място в жилището, за да има максимално покритие.

Благодарение на 4-те Gigabit LAN порта можете да свързвате разнообразни жични мрежови устройства като скоростта на трансфер във вътрешната мрежа е висока. По този начин можете да добавите по-сериозни NAS решения и различни офис аксесоари като принтери или мултифункционални устройства. Рутерът разполага с USB 2.0 порт, чрез който можете да свържете принтер, USB флашка или NAS решение за сторидж.

Освен добрата си производителност, Tenda AC9 включва и някои полезни софтуерни функционалности. Сред тях е планираното изключване и включване на безжичното излъчване. Чрез него можете да програмирате рутера да изключи Wi-Fi сигнала например през нощта когато не се използва, за да си спестите допълнителното облъчване.

Цената на модела е около 100 лв, което го поставя сред по-високия клас устройства, но за тази сума получавате интересен дизайн, двуканално мрежово покритие, Gigabit LAN способности и интерфейс за управление с множество опции.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.