Ревю: AOC C24G1 – бюджетен гейминг монитор

Споделете публикацията:

През последните няколко седмици, когато съм в стационарно положение, използвах един от най-популярните геймърски монитори на AOC C24G1 (серия G1). Сега мога да споделя впечатленията си за него, както и да ви запозная с основните му възможности. Несъмнено за геймърите е важно да разполагат с подходящ монитор за дългите сесии, а освен това не всеки може да си позволи по-скъпите предложения на пазара. Точно тук идва и разглежданият от мен модел на AOC.

Дизайн

Моделът е с извит екран (1500R) и разполага с тънки рамки на три от страните си, което е доста приятно от визуална гледна точка, а позволява и свързването му в комбинация от няколко монитора. Цветът на конструкцията е черен с червени акценти, което му придава агресивна визия. Портовете за захранване и подаване на сигнал са разположени в панел в долната част на гърба. Стойката позволява повдигане/сваляне, както и завъртане в различните страни на монитора.

Основни характеристики:

  • Екран: 24“, VA, Full HD, 16:9
  • Честота на опресняване: 144Hz
  • Време за реакция: 1ms (MPRT)/4ms
  • Контраст: 3000:1 статичен, 80M:1 динамичен
  • Яркост: 250 cd/m2
  • Портове: VGA, DisplayPort 1.2, 2 х HDMI 1.4
  • VESA: 100×100
  • Размери: 512.8 x 536.9 x 244.9 мм, 4.461 кг

Пълните параметри можете да намерите тук!

Възможности и впечатленият

Мониторът е с диагонал на екрана 24-инча, панелът е VA с WLED подсветка, а резолюцията Full HD. Сред останалите основни параметри са честота на опресняване 144Hz, 1 милисекунда време за реакция при подвижна картина (MPRT) и статичен контраст 3000:1. Какво обаче означава всичко това? VA панелът предлага широки ъгли на видимост (178/178 градуса), като картината е видима от почти всеки ъгъл, картината е с наситени цветова и добри нива на контраст, които достигат до 80M:1 в динамична среда.

Яркостта също е на адекватно ниво. Макар да липсва поддържа за 4K резолюция, когато бюджетът е от значение, Full HD е напълно достатъчна, а да не забравяме, че за постигане на такава резолюция са нужни сериозни компоненти. Налично е матово покритие на екрана, което предотвратява неприятните отблясъци и според мен е добро решение. Извивката на панела е 1500R и в никакъв случай не е неприятна, а е доста лека, но въпреки това е налична и намалява общия размер на екрана.

По-впечатляващи са другите два параметъра – честотата на опресняване и времето за реакция. Те гарантират гладка картина картина дори при екшън игрите, което е възможно и чрез технологиите Flicker Free и FreeSync, която се поддържа със съвместимите видеокарти на AMD.

Мониторът предлага разнообразни опции за свързване: VGA, DisplayPort 1.2, два HDMI 1.4 порта и 3.5 мм жак за слушалки. Това означава, че можете да ползвате и по-стари компютри с VGA изход, както и актуалните DP и HDMI.

Определено ми допадна колко ергономичен е мониторът с включената в комплекта стойка. Можете да го повдигате или завъртате – на ляво/дясно и напред/назад. Така можете да позиционирате дисплея в удобна позиция, което е от голямо значение за правилната стойка. В това отношение помага и технологията за ниски нива на синята светлина, което е от особено значение при игра на тъмно – често срещан сценарии.

За съжаление нямаше как да пробвам конфигурация от два или три монитора, но това е възможно благодарение на тънките странични рамки, които обаче не са съвсем незначителни.

Заключение

При цена между 350 – 400 лв. AOC C24G1 предлага всичко необходимо за Full HD гейминг машините – бърза реакция и висока честота на опресняване в комбинация с извит екран с тънки рамки. Освен това получавате ергономична стойка и разнообразни опции за свързване.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.