Ревю: Tenda F3 – бюджетен рутер с добро покритие

От известно време имам възможността да тествам един от актуалните бюджетни безжични рутери на Tenda – F3, като вече мога да споделя с вас и впечатленията си за модела, който е с цена от едва 30 лв. Устройството е предназначено за употреба в домашни условия като покритието е доста добро за стойността му. Някак си е трудно да повярваме, че толкова достъпно решение може да предложи добра производителност, но вече имам наблюдение върху продуктите на компанията и никак не съм изненадан от това.

Дизайн

F3 е в бял цвят с полирано покритие, компактна конструкция и три фиксирани външни антени, които могат да бъдат насочвани в желаната посока. Той разполага с 1 WAN порт, 3 х 10/100M LAN порта, вход за захранване и бутон за WPS/Ресет. Всички те са разположени в задната част на корпуса. Налични са LED светлинни индикатори за състоянието на различните функционалности. Ако желаете това, разполагате и с опция да го монтирате на стена. При всички положения дизайнът му е приятен и той може добре да се впише в различни обстановки. В комплект освен захранване получавате и LAN кабел.

Основни характеристики:

Скорост: до 300Mbps
Съвместимост: IEEE802.11/b/g/n
Честота: 2.4GHz
Антени: 3 x 5dBi
Портове: 10/100M WAN, 4 x 10/100M LAN
Защита: AES, TKIP, TKIP&AES, филтриране по MAC адрес
Размери: 127.4 х 90.5 х 26 мм

Първоначалната настройка е бърза и лесна като може да бъде извършена през смартфон или компютър. След като свържете рутера към захранване и Интернет, намирате създадената от него безжична мрежа и се свързвате с нея, влизате в съответния му Уеб панел, който е с адрес 192.168.01 и въвеждате първоначалните потребителско име и парола от брошурата. След това в няколко стъпки настройвате мрежата (може да се наложи да звъннете на оператора си за засичане на MAC адреса) и сте готови.

Tenda F3 предлага базова функционалност като поддържа скорости на трансфер до 300Mbps през IEEE802.11 n, като е съвместим и с устройства от предходните две поколения. Излъчването се осъществява през 2.4GHz канал. Към това са налични и 4 LAN порта, с които можете да свържете и други мрежови устройства чрез кабел. В зависимост от входящия сигнал, който обикновено е около 50Mbps ще получите максималната доставяна скорости и в безжичната си мрежа у дома.

Благодарение на трите външни антени се постига добро покритие, което разбира се ще варира от позиционирането на модела в дома ви. Не забелязах проблеми с връзката през една стена, а сигналът дори прониква, макар и ограничено, през втора. Устройството предоставя достатъчно стабилна връзка за сърфиране в мрежата, слушане на онлайн музика, стриймвате видео, изтегляне на големи файлове и т.н. Рутерът няма проблеми и при работа са множество устройства едновременно, като пробвах с няколко смартфона и лаптоп едновременно.

Рутерът поддържа стандартните протоколи за сигурност – WPA, WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK, както и възможност за контрол на скоростта на базата на IP адрес. Това позволява да получите стандартна защита и възможност за регулиране на трафика. Налична е и опция за родителски контрол, която може да е от голяма полза в някои ситуации.

При цена от 30 лв в свободна продажба, Tenda F3 е сред най-достъпните на пазара, като за тази стойност предлага всичко необходимо за целите на работа в домашни условия. Тук включвам приятния дизайн, скорост на трансфер до 300Mbps и адекватно покритие.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *