Ревю: Lenovo ThinkBook 13s

Наскоро имах възможност да използвам активно новия ThinBook 13s на Lenovo, а сега мога да споделя с вас какво предлага този нов продукт на компанията. Серията ThinkBook е позиционирана, като по-достъпно предложение за малкия и среден бизнес спрямо ThinkPad. Въпреки това устройството се справя отлично без да отстъпва сериозно на вече познатите ни предложения.

Дизайн

Моделът предлага изключително компактен алуминиев корпус и стилен и изчистен дизайн, като се предлага в сив цвят. На капака се отличават единствено брандовете на серията и производителя, а екранът е с тънки странични рамки от двете страни. Налични са голям тъчпад и пълноформатна клавиатура, а над десния ѝ горен край е бутонът за включване, в който е вграден и сензорът на пръстови отпечатъци – удобно. Камерата може да бъде закрита чрез вграден хардуерен механизъм – ThinkShutter. Изработката на компютъра е на високо ниво, което означава, че очаквам системата да има дълъг живот.

Основни характеристики:

  • Дисплей: 13.3” Full HD, IPS, Dolby Vision HDR
  • Процесор: До 8-о поколение Intel Core i7
  • Памет: до 16GB RAM, до 512GB M.2 PCIe SSD/256GB SATA SSD
  • Свързаност: Wi-Fi ac, Bluetooth 5, HDMI, 2 x USB 3.1, USB Type-C, 3.5 мм жак
  • Други: 2 x 2W говорители Harman с Dolby Audio, 720p камера с ThinkShutter
  • ОС: Windows 10 Home/Pro
  • Батерия: Li-ion 45 Whr с технология за бързо зареждане
  • Размери: 307.6 x 216.4 x 15.9 мм, от 1.40 кг

Пълните характеристики можете да откриете тук!

Екранът е ярък и с Full HD резолюция, което е подходящо за размера, а освен това се поддържа технологията Dolby Vision HDR. Налично е и матово покритие, което до голяма степен ограничава отблясъците при ярка странична светлина. Междувременно панелът е ярък и дава добра видимост дори под ъгъл, което се дължи на IPS технологията. Изтъняването на страничните рамки позволява внедряването на по-голям панел в по-компактно шаси. Екранът може да бъде отворен докрай, което поне за мен е от голямо удобство в някои ситуации.

Производителността е на високо ниво като серията предлага избор до 8-о поколение Intel Core i7 процесор, 16GB RAM и 512GB SSD. Налична е и опция за отделна видеокарта AMD Radeon 540X с 2GB GDDR5 собствена памет, която ще позволи работа с някои по-сериозни приложения за работа със снимки, а предполагам и за обработка на видео до някаква степен. При нормално натоварване системата работи тихо и не се затопля осезателно.

Системата, с която разполагах е с Intel Core i5-8265U процесор, 8GB RAM и 256GB SSD – въпреки, че не е с най-мощните параметри той се справи безпроблемно в работното ми ежедневие. Операционната система се зарежда бързо, както и приложенията. Налични са адекватни за размерите на системата опции за свързване включително 3 USB порта и HDMI за връзка към външен дисплей.

Батерията предлага доста добра издръжливост – докато тествах модела „навъртях“ сериозен километраж с автобус – двупосочно между Варна и София. ThinkBook позволява дълги часове на работа дори без достъп до зарядно. При 4 часа в работни условия, варираща яркост на екрана и Wi-Fi връзка, зарядът падна до 20%. Това означава, че при определени условия е възможно да издържи и цял работен ден, а дори и повече.

Интересни и полезни добавки са вграденият в бутона за включване четец на отпечатъци, който работи бързо и точно, както и ThinkShutter решението за прикриване на камерата. Звуковата система е с технологията Dolby Audio и се състои от 2 x 2W говорителя Harman, а звукът е силен и плътен – изненадващо за тънкия корпус. В софтуерно отношение серията разчита на Windows 10, като системата работи изключително бързо.

Клавиатурата е удобна за писане като е устойчива на разливания, а освен това е налична и опционална подсветка, която е полезна при работа на тъмно. По отношение на защитата са налични Fast Identity Online (FIDO) оторизация и dTPM 2.0.

ThinkBook 13s предлага всичко необходимо за работа в движение – качествен екран, добри параметри и издръжлива батерия. Металният корпус е елегантен и здрав, а компактните му размери го правят подходящ за транспортиране без да пречи или тежи. Оставам с изцяло положително впечатление от модела и мога спокойно да го препоръчам ако имате нужда от подобна машина.

Pavlin Lukanov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *