Защо има грипен сезон и къде отива грипът през лятото?

В разгара на грипния сезон хората често се чудят защо всъщност има грипен сезон и къде отива вирусът през лятото. Събитието “Ratio представя: Грипът – вечният изменник“ може да даде отговори на тези въпроси. На 20 декември Мария Лукарска ще проследи пътешествията на един грипен вирус и ще разкаже за това какви трудности среща грипът по пътя си и какви срещаме ние в усилията си да го ограничим. Гостите на събитието ще научат още подготвени ли сме за нова грипна пандемия, испанска ли е наистина испанската треска и помага ли чаят в борбата с вируса. Въпроси като това откъде идват новите вируси и защо непрекъснато се налага изработването на нови ваксини също няма да бъдат подминати.

Мария Лукарска завършва с отличие бакалавър по молекулярна биология в Софийски университет през 2012 година. След това записва магистратура по биохимия и структурна биология в Université Grenoble Alpes, Франция. Тя остава в Гренобъл, където започва докторантура в Европейската лаборатория по молекулярна биология. Там изследва взаимодействията на полимеразата на грипния вирус с белтъци от клетката-гостоприемник, отново в сферата на структурната биология и биохимията. Автор е на редица научни публикации в престижни научни журнали, включително Nature, и успешно защитава дисертацията си тази година. От януари 2020 ще стартира пост-докторска програма към University of Berkeley в Калифорния, САЩ, която е посветена на белтъчното инженерство при CRISPR белтъците.

„Ratio представя: Грипът – вечният изменник“ ще се проведе в клуб “Строежа” на 20.12.2019. Вратите отварят в 19:00, входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *